Jedzenie

przepis na tartę z owocami

przepis na tartę z owocami

Oszalałyście – totalnie oszalałyście, gdy zobaczyłyście tartę na naszym instagramie! Więc nie miałam wyjścia – musiałam spisać dla Was przepis na tartę z owocami!

I szczerze – nie dziwię się, bo wyglądała pięknie. Na szczęście poza wyglądem posiada również walory smakowe – Milka brała dokładkę, a ja totalnie zasłodziłam się jednym kawałkiem. Niesamowite jak bardzo różnimy się pod względem ulubionych smaków.

Tartę robi się w banalny sposób. Jest niesamowicie szybka! Wczoraj opowiedziała mi o niej moja koleżanka Paulina, byłam w szoku, gdy się dowiedziałam jak szybko można ją zrobić!
Troszeczkę zmodyfikowałam przepis i wyszło małe dzieło sztuki 😛 Hahaha! Serio prezentuje się ona niesamowicie!

PRZECZYTAJCIE NAJPIERW CAŁY POST, BO JEST W NIM WSZYSTKO NAPISANE, A DOSTAJĘ OD WAS MASĘ PYTAŃ, CHOĆ NA WSZYSTKIE ZNAJDZIECIE TUTAJ ODPOWIEDŹ!!!

Przepis na tartę z owocami:

Spód:

  • Koleżanka powiedziała mi, że użyła ciasteczek Holenderskich, w moim sklepie ich nie znalazłam, więc kupiłam herbatniki. Ja kupiłam dwa opakowania herbatników 100g i zużyłam nieco ponad 1,5 opakowania.
  • 100g roztopionego masła
Przygotowanie:

Rozkruszamy bardzo drobno ciastka/herbatniki – najlepiej użyć blendera lub wrzucić je do woreczka i roztłuc tłuczkiem 🙂 Mają one być jak najbardziej rozkruszone – jak taki żwirek! Przesypać to do miseczki i wymieszać z roztopionym masłem. Nasze „ciasto” jest gotowe – banalne prawda? 😀 Przekładamy je do formy (moja forma miała średnicę 26cm) i rozprowadzamy równomiernie na spodzie i brzegach. Moja koleżanka tak przygotowany spód schowała do lodówki, ja najpierw go trochę przyrumieniłam – włożyłam go na 15min. do piekarnika nagrzanego do 175C. Później pozwoliłam mu jakieś 15min. ostygnąć, po czym włożyłam spód do lodówki.

Masa:

  • dwie tabliczki białej czekolady (standardowa tabliczka ma 100g, więc dajemy 200g)
  • słodka śmietanka 36% – około 180 ml
Przygotowanie:

W garnek wlewamy śmietankę (posto z opakowania) i ją podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy pozwalając jej się rozpuścić. Gdy się rozpuści przelewamy (gorącą) masę na nasz spód. Wlewamy jej tyle, aby nie zakryć brzegów tarty. Po wlaniu masy wkładamy ciasto do lodówki, aby się ścięło. Po 30min. wyjmijcie je z lodówki i połóżcie na niej dodatki, wtedy masa będzie już trochę ścięta, więc dodatki nam się nie utopią.

Dodatki:

  • owoce: truskawki, borówki, maliny, granat – co uda Ci się kupić!
    Jednak moim zdaniem OWOCE są najważniejsze – ponieważ masa z białej czekolady jest słodziutka! Owoce fajnie przełamują jej smak i osobiście całą tartę zasypałabym gęsto samymi owocami, jednak teraz nie mamy sezonu na owoce, więc w celach estetycznych dodałam słodycze.
  • słodycze: Kinder Bueno, Kinderki, Choco bons, Snickers drobno pokrojony, połamane oreo, itp.

Dodatki rozkładacie według własnej woli, fajnie, gdy jest ich bardzo dużo – jednak, postarajcie się, aby owoce miały zdecydowaną przewagę!
Pięknie również wyglądają listki mięty, ja niestety w sklepie mięty nie dostałam, jeśli Wy dostaniecie – dodajcie je w 3-4 miejscach na cieście! 🙂

Moja tarta leżała całą noc w lodówce, dzięki czemu ładnie się ściągnęło. Nie wyciągałam go wcześniej, więc nie wiem jak długo powinno leżeć w lodówce, aby  było gotowe do krojenia.
Jeśli chodzi o krojenie i konsystencję ciasta i masy – wyszło super! Byłam w szoku, bo nawet pierwszy wyciągnięty przeze mnie kawałek się nie rozwalił! 😀 W niektórych miejscach ciasto się przykleiło do formy, może warto formę najpierw wysmarować masłem i posypać bułką tartą, albo wyłożyć papierem.

Smacznego!

Dajcie znać czy wyszło! <3 Jeśli z tą tartą będziecie szaleć jak z szarlotką, brownie i kotlecikami francuskimi to koniecznie wystawiając zdjęcie podpiszcie je hashtagiem #siostryadihd 🙂 Dzięki temu i my je zobaczymy <3

przepis na tartę z owocami przepis na tartę z owocami

Mała część Waszych wypieków <3

przepis na tartę z owocami

przepis na tartę z owocami

You Might Also Like

36 komentarzy

  • Reply
    Justyna
    31 maja 2019 at 15:48

    Najlepsza i najszybsza tarta! Po prostu rewelacja, gorąco polecam każdemu

  • Reply
    Karolina
    19 lipca 2018 at 06:10

    Niebo w gębie! Łatwo i szybko się robi. Jedyny minus to że trzeba odczekać żeby się ściągnęła 🙁 😛
    Potwierdzam, że nawet pierwszy kawałek który się wyciąga jest idealny 🙂
    Pycha pycha pycha

  • Reply
    Ola
    17 lipca 2018 at 22:49

    Tarta dołączyła do mojego przepiśnika!
    Co prawda masa nie ścięła mi się jak powinna ale podejrzewam że powinnam dać mniej śmietanki chociaż dokladnie trzymałam się podanych przez was ilości. Jednak wiadomo – każda marka produkuje inne produkty więc może to zawiniło 🙂
    Niejmniej jednak… ten smak! Nie spodziewałam się że ciasto z dwóch składników może być tak dobre! I choć konsystencja nie taka to smak masy jest nieziemski 🙂

  • Reply
    Magda
    16 lipca 2018 at 21:34

    Tarta mistrzostwo!
    Robiłam i zrobiła furore bo rodzince też smakowała, jedyne co to dodałam jeszcze taką frużelinę z malin domowej roboty bez cukru i na to biała czekoladę i jak dla mnie rewelacyjna! <3 ta biała czekolada z tymi malinami! Az kusi żeby znowu ją zrobić 😉

  • Reply
    Martyna
    16 lipca 2018 at 20:45

    Jednym słowem BOMBA – w sensie kalorycznym i smakowym takiemu laikowi kuchennemu jak mnie wyszło za pierwszym razem, więc przepis jest naprawdę banalnie prosty a warto dodać, że to mój pierwszy wypiek 🙂 tarta zrobiła taki szał, że już 2 godziny później ślad po niej zaginął, a kolejnego dnia robiłam nowa 🙂 genialny przepis dziewczyny!
    Jeśli chodzi o długość trzymania w lodówce to u mnie 1.5h w zupełności wystarczyło, tartę super się kroiło bez rozwalania

  • Reply
    Karola
    16 lipca 2018 at 20:18

    Tarta rewelacyjna!!!
    Bardzo prosta, rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda! ❤️
    Uwaga bardzo słodka ale mi to akurat nie przeszkadzało
    Dziękuję za przepis!
    Ps. Z mascarpone też robiłam i jest równie pyszna!

  • Reply
    Dzoana
    13 lipca 2018 at 15:40

    Musi być śmietanka 36% czy wyjdzie też z 30%?

  • Reply
    kejtszafransky
    19 kwietnia 2018 at 10:55

    Ily, wpadam na nią!

  • Reply
    AnteBlonde
    29 marca 2018 at 00:32

    kusi kusi… jesteście super 🙂

  • Reply
    Martyna
    23 marca 2018 at 13:38

    Herbatnikow łącznie 100g? Tak?

  • Reply
    Kate
    15 lutego 2018 at 13:50

    bardzo mało precyzyjny ten przepis…

    • Reply
      SiostryADiHD
      15 lutego 2018 at 14:05

      Zrobię dziś edycję i opiszę dokładniej. Nie mniej jednak cieszy mnie, że dostałam już ponad 90 zdjęć z Waszymi tartami – wyszły ❤️

  • Reply
    Ola
    14 lutego 2018 at 18:17

    Przepis super , bardzo dobre tylko jak zrobiłaś masę ? Czy ubilas śmietanę najpierw czy jak. ? Po 1,5 dnia w lodowce jednak nie ścięło mi się 🙁

    • Reply
      SiostryADiHD
      20 lutego 2018 at 14:34

      Kochana, nie ubijałam śmietany. Jeśli Ci się nie ścięła to może dałaś za dużo śmietany względem czekolady?

    • Reply
      Paulina
      3 kwietnia 2018 at 15:41

      Mi tez się nie ścięło a dałam dokładnie 180ml jak jest w przepisie

  • Reply
    Iwona
    13 lutego 2018 at 22:46

    Musze wypróbować przepięknie wygląda to i jeszcze taki prosty przepis. Przyda mi się trzeba przepisać do przepisów Pozdrawiam

  • Reply
    Olala
    13 lutego 2018 at 21:56

    Może jestem jakimś nieogarem, ale tą masę z białej czekolady i śmietany, to mam ciepłą wstawić do lodówki? czy poczekać aż wystygnie? o.O 😀

  • Reply
    Sandra
    13 lutego 2018 at 16:58

    Lub też pół na pół biała czekolada i serek mascarpone.

  • Reply
    Emilia Versjada
    13 lutego 2018 at 15:20

    O raju to chyba bedzie ulubione ciasto mojej siostry biala czekolada + owoce + masa czekolady ❤️
    Sprobuje ja zrobic na weekend bo czuje ze podolam temu wyzwaniu kulinarnemu haha!

    versjada.blogspot.com

  • Reply
    Sandra
    13 lutego 2018 at 13:52

    Jeśli ktoś nie chce się załodzić, to dobrym rozwiązaniem jest zastąpić czekoladę budyniem. Robiłam i też wyszła pyszna.

  • Reply
    Magda
    13 lutego 2018 at 09:25

    Ile dokładnie potrzeba tej śmietanki? ‍♀️

  • Reply
    Wiola
    13 lutego 2018 at 08:55

    Ile dokładnie ml ma być tej śmietany 36%?

  • Reply
    Fotomodeleksa
    13 lutego 2018 at 08:20

    Może warto się zaslodzic w Walentynki! Wczoraj fot Brownie zrobiłam to jutro kolej na to. Chociaż nie wiem czy nie za słodka jak dla mnie wersja. Załodze się, więc pewnie zmodyfikuje. Zresztą, zawsze modyfikuje i zawsze wychodzi także nie jest źle. Pozdrowionka

  • Reply
    Kinga
    12 lutego 2018 at 22:26

    Bede robić bo wyglada i na pewno smakuje cudownie ❤

  • Reply
    Danka
    12 lutego 2018 at 22:20

    Tarta idealna w sobotę odwiedza nas kuzynostwo z Warszawy, a że go Gniezna mają kawałek to urocze ich takim cudem

  • Reply
    Róża
    12 lutego 2018 at 20:53

    Mój facet w tym tygodniu ma urodziny i imieniny… idealna okazja, żeby się wykazać !

  • Reply
    Anonim
    12 lutego 2018 at 20:44

    Jutro zrobię na walentynki

  • Reply
    Oliwia
    12 lutego 2018 at 20:41

    Potrzebuję ciasta na jutrzejszy wieczór i chyba pobiegnę zaraz do sklepu po składniki ! <3 Wygląda pięknie

  • Reply
    Sandra Łódź
    12 lutego 2018 at 20:39

    Przyjezdza rodzina narzeczonego wiec próbuje zrobic mam nadzieje ze wyjdzie 😉

  • Reply
    Pati
    12 lutego 2018 at 19:26

    Jak się kroi Wasza tarta? Pozdrawiam ❤

    • Reply
      SiostryADiHD
      12 lutego 2018 at 19:32

      Świetnie! Byłam w szoku bo nawet pierwszy, wyjęty przeze mnie kawałek się nie rozwalił <3

  • Reply
    Magda
    12 lutego 2018 at 19:20

    W piątek przyjeżdżają znajomi z Wlkp do Łodzi, zatem uraczę ich tartą i kotlecikami

    • Reply
      SiostryADiHD
      12 lutego 2018 at 19:33

      Ooooo! Z Wielkopolski – czyli z naszych stron <3

      • Reply
        Magda
        12 lutego 2018 at 21:53

        Dokładnie tak sama pochodzę z niedalekich okolic Trzemeszna

  • Reply
    Marta
    12 lutego 2018 at 18:54

    I musi lezakowac cala noc,jak u Ciebie? 😉 planuje zrobić to slodkie cudo na Waletynki, choć też nie przepadam za słodkim, jednak mój mąż to pewnie spalaszuje w mig!

    • Reply
      SiostryADiHD
      12 lutego 2018 at 19:33

      Szczerze – nie wiem jak długo powinno być ciasto w lodówce, aby masa się ściągnęła. Moje leżało całą noc i było super, ale na pewno może leżeć krócej. Trzeba to sprawdzić 😛

    Leave a Reply