Oszalałyście – totalnie oszalałyście, gdy zobaczyłyście tartę na naszym instagramie! Więc nie miałam wyjścia – musiałam spisać dla Was przepis na tartę z owocami!
I szczerze – nie dziwię się, bo wyglądała pięknie. Na szczęście poza wyglądem posiada również walory smakowe – Milka brała dokładkę, a ja totalnie zasłodziłam się jednym kawałkiem. Niesamowite jak bardzo różnimy się pod względem ulubionych smaków.
Tartę robi się w banalny sposób. Jest niesamowicie szybka! Wczoraj opowiedziała mi o niej moja koleżanka Paulina, byłam w szoku, gdy się dowiedziałam jak szybko można ją zrobić!
Troszeczkę zmodyfikowałam przepis i wyszło małe dzieło sztuki 😛 Hahaha! Serio prezentuje się ona niesamowicie!
PRZECZYTAJCIE NAJPIERW CAŁY POST, BO JEST W NIM WSZYSTKO NAPISANE, A DOSTAJĘ OD WAS MASĘ PYTAŃ, CHOĆ NA WSZYSTKIE ZNAJDZIECIE TUTAJ ODPOWIEDŹ!!!
Przepis na tartę z owocami:
Spód:
- Koleżanka powiedziała mi, że użyła ciasteczek Holenderskich, w moim sklepie ich nie znalazłam, więc kupiłam herbatniki. Ja kupiłam dwa opakowania herbatników 100g i zużyłam nieco ponad 1,5 opakowania.
- 100g roztopionego masła
Przygotowanie:
Rozkruszamy bardzo drobno ciastka/herbatniki – najlepiej użyć blendera lub wrzucić je do woreczka i roztłuc tłuczkiem 🙂 Mają one być jak najbardziej rozkruszone – jak taki żwirek! Przesypać to do miseczki i wymieszać z roztopionym masłem. Nasze „ciasto” jest gotowe – banalne prawda? 😀 Przekładamy je do formy (moja forma miała średnicę 26cm) i rozprowadzamy równomiernie na spodzie i brzegach. Moja koleżanka tak przygotowany spód schowała do lodówki, ja najpierw go trochę przyrumieniłam – włożyłam go na 15min. do piekarnika nagrzanego do 175C. Później pozwoliłam mu jakieś 15min. ostygnąć, po czym włożyłam spód do lodówki.
Masa:
- dwie tabliczki białej czekolady (standardowa tabliczka ma 100g, więc dajemy 200g)
- słodka śmietanka 36% – około 180 ml
Przygotowanie:
W garnek wlewamy śmietankę (posto z opakowania) i ją podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy pozwalając jej się rozpuścić. Gdy się rozpuści przelewamy (gorącą) masę na nasz spód. Wlewamy jej tyle, aby nie zakryć brzegów tarty. Po wlaniu masy wkładamy ciasto do lodówki, aby się ścięło. Po 30min. wyjmijcie je z lodówki i połóżcie na niej dodatki, wtedy masa będzie już trochę ścięta, więc dodatki nam się nie utopią.
Dodatki:
- owoce: truskawki, borówki, maliny, granat – co uda Ci się kupić!
Jednak moim zdaniem OWOCE są najważniejsze – ponieważ masa z białej czekolady jest słodziutka! Owoce fajnie przełamują jej smak i osobiście całą tartę zasypałabym gęsto samymi owocami, jednak teraz nie mamy sezonu na owoce, więc w celach estetycznych dodałam słodycze. - słodycze: Kinder Bueno, Kinderki, Choco bons, Snickers drobno pokrojony, połamane oreo, itp.
Dodatki rozkładacie według własnej woli, fajnie, gdy jest ich bardzo dużo – jednak, postarajcie się, aby owoce miały zdecydowaną przewagę!
Pięknie również wyglądają listki mięty, ja niestety w sklepie mięty nie dostałam, jeśli Wy dostaniecie – dodajcie je w 3-4 miejscach na cieście! 🙂
Moja tarta leżała całą noc w lodówce, dzięki czemu ładnie się ściągnęło. Nie wyciągałam go wcześniej, więc nie wiem jak długo powinno leżeć w lodówce, aby było gotowe do krojenia.
Jeśli chodzi o krojenie i konsystencję ciasta i masy – wyszło super! Byłam w szoku, bo nawet pierwszy wyciągnięty przeze mnie kawałek się nie rozwalił! 😀 W niektórych miejscach ciasto się przykleiło do formy, może warto formę najpierw wysmarować masłem i posypać bułką tartą, albo wyłożyć papierem.
Smacznego!
Dajcie znać czy wyszło! <3 Jeśli z tą tartą będziecie szaleć jak z szarlotką, brownie i kotlecikami francuskimi to koniecznie wystawiając zdjęcie podpiszcie je hashtagiem #siostryadihd 🙂 Dzięki temu i my je zobaczymy <3
36 komentarzy
Justyna
31 maja 2019 at 15:48Najlepsza i najszybsza tarta! Po prostu rewelacja, gorąco polecam każdemu
Karolina
19 lipca 2018 at 06:10Niebo w gębie! Łatwo i szybko się robi. Jedyny minus to że trzeba odczekać żeby się ściągnęła 🙁 😛
Potwierdzam, że nawet pierwszy kawałek który się wyciąga jest idealny 🙂
Pycha pycha pycha
Ola
17 lipca 2018 at 22:49Tarta dołączyła do mojego przepiśnika!
Co prawda masa nie ścięła mi się jak powinna ale podejrzewam że powinnam dać mniej śmietanki chociaż dokladnie trzymałam się podanych przez was ilości. Jednak wiadomo – każda marka produkuje inne produkty więc może to zawiniło 🙂
Niejmniej jednak… ten smak! Nie spodziewałam się że ciasto z dwóch składników może być tak dobre! I choć konsystencja nie taka to smak masy jest nieziemski 🙂
Magda
16 lipca 2018 at 21:34Tarta mistrzostwo!
Robiłam i zrobiła furore bo rodzince też smakowała, jedyne co to dodałam jeszcze taką frużelinę z malin domowej roboty bez cukru i na to biała czekoladę i jak dla mnie rewelacyjna! <3 ta biała czekolada z tymi malinami! Az kusi żeby znowu ją zrobić 😉
Martyna
16 lipca 2018 at 20:45Jednym słowem BOMBA – w sensie kalorycznym i smakowym takiemu laikowi kuchennemu jak mnie wyszło za pierwszym razem, więc przepis jest naprawdę banalnie prosty a warto dodać, że to mój pierwszy wypiek 🙂 tarta zrobiła taki szał, że już 2 godziny później ślad po niej zaginął, a kolejnego dnia robiłam nowa 🙂 genialny przepis dziewczyny!
Jeśli chodzi o długość trzymania w lodówce to u mnie 1.5h w zupełności wystarczyło, tartę super się kroiło bez rozwalania
Karola
16 lipca 2018 at 20:18Tarta rewelacyjna!!!
Bardzo prosta, rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda! ❤️
Uwaga bardzo słodka ale mi to akurat nie przeszkadzało
Dziękuję za przepis!
Ps. Z mascarpone też robiłam i jest równie pyszna!
Dzoana
13 lipca 2018 at 15:40Musi być śmietanka 36% czy wyjdzie też z 30%?
kejtszafransky
19 kwietnia 2018 at 10:55Ily, wpadam na nią!
AnteBlonde
29 marca 2018 at 00:32kusi kusi… jesteście super 🙂
Martyna
23 marca 2018 at 13:38Herbatnikow łącznie 100g? Tak?
Kate
15 lutego 2018 at 13:50bardzo mało precyzyjny ten przepis…
SiostryADiHD
15 lutego 2018 at 14:05Zrobię dziś edycję i opiszę dokładniej. Nie mniej jednak cieszy mnie, że dostałam już ponad 90 zdjęć z Waszymi tartami – wyszły ❤️
Ola
14 lutego 2018 at 18:17Przepis super , bardzo dobre tylko jak zrobiłaś masę ? Czy ubilas śmietanę najpierw czy jak. ? Po 1,5 dnia w lodowce jednak nie ścięło mi się 🙁
SiostryADiHD
20 lutego 2018 at 14:34Kochana, nie ubijałam śmietany. Jeśli Ci się nie ścięła to może dałaś za dużo śmietany względem czekolady?
Paulina
3 kwietnia 2018 at 15:41Mi tez się nie ścięło a dałam dokładnie 180ml jak jest w przepisie
Iwona
13 lutego 2018 at 22:46Musze wypróbować przepięknie wygląda to i jeszcze taki prosty przepis. Przyda mi się trzeba przepisać do przepisów Pozdrawiam
Olala
13 lutego 2018 at 21:56Może jestem jakimś nieogarem, ale tą masę z białej czekolady i śmietany, to mam ciepłą wstawić do lodówki? czy poczekać aż wystygnie? o.O 😀
Sandra
13 lutego 2018 at 16:58Lub też pół na pół biała czekolada i serek mascarpone.
Emilia Versjada
13 lutego 2018 at 15:20O raju to chyba bedzie ulubione ciasto mojej siostry biala czekolada + owoce + masa czekolady ❤️
Sprobuje ja zrobic na weekend bo czuje ze podolam temu wyzwaniu kulinarnemu haha!
versjada.blogspot.com
Sandra
13 lutego 2018 at 13:52Jeśli ktoś nie chce się załodzić, to dobrym rozwiązaniem jest zastąpić czekoladę budyniem. Robiłam i też wyszła pyszna.
Magda
13 lutego 2018 at 09:25Ile dokładnie potrzeba tej śmietanki? ♀️
Wiola
13 lutego 2018 at 08:55Ile dokładnie ml ma być tej śmietany 36%?
Fotomodeleksa
13 lutego 2018 at 08:20Może warto się zaslodzic w Walentynki! Wczoraj fot Brownie zrobiłam to jutro kolej na to. Chociaż nie wiem czy nie za słodka jak dla mnie wersja. Załodze się, więc pewnie zmodyfikuje. Zresztą, zawsze modyfikuje i zawsze wychodzi także nie jest źle. Pozdrowionka
Kinga
12 lutego 2018 at 22:26Bede robić bo wyglada i na pewno smakuje cudownie ❤
Danka
12 lutego 2018 at 22:20Tarta idealna w sobotę odwiedza nas kuzynostwo z Warszawy, a że go Gniezna mają kawałek to urocze ich takim cudem
Róża
12 lutego 2018 at 20:53Mój facet w tym tygodniu ma urodziny i imieniny… idealna okazja, żeby się wykazać !
Anonim
12 lutego 2018 at 20:44Jutro zrobię na walentynki
Oliwia
12 lutego 2018 at 20:41Potrzebuję ciasta na jutrzejszy wieczór i chyba pobiegnę zaraz do sklepu po składniki ! <3 Wygląda pięknie
Sandra Łódź
12 lutego 2018 at 20:39Przyjezdza rodzina narzeczonego wiec próbuje zrobic mam nadzieje ze wyjdzie 😉
Pati
12 lutego 2018 at 19:26Jak się kroi Wasza tarta? Pozdrawiam ❤
SiostryADiHD
12 lutego 2018 at 19:32Świetnie! Byłam w szoku bo nawet pierwszy, wyjęty przeze mnie kawałek się nie rozwalił <3
Magda
12 lutego 2018 at 19:20W piątek przyjeżdżają znajomi z Wlkp do Łodzi, zatem uraczę ich tartą i kotlecikami
SiostryADiHD
12 lutego 2018 at 19:33Ooooo! Z Wielkopolski – czyli z naszych stron <3
Magda
12 lutego 2018 at 21:53Dokładnie tak sama pochodzę z niedalekich okolic Trzemeszna
Marta
12 lutego 2018 at 18:54I musi lezakowac cala noc,jak u Ciebie? 😉 planuje zrobić to slodkie cudo na Waletynki, choć też nie przepadam za słodkim, jednak mój mąż to pewnie spalaszuje w mig!
SiostryADiHD
12 lutego 2018 at 19:33Szczerze – nie wiem jak długo powinno być ciasto w lodówce, aby masa się ściągnęła. Moje leżało całą noc i było super, ale na pewno może leżeć krócej. Trzeba to sprawdzić 😛