Jedzenie Z życia wzięte

NAJSZYBSZA SZARLOTKA EVER :D

  1. Jak wiecie siedzę teraz większość czasu w mieszkaniu z Ignacym 🙂 Czasami synek ma leniwe, senne dni i wtedy mam sporo czasu dla siebie. Dzis Magda z Milka (taaak ta do ktorej chodzilismy do szkoly rodzenia) podsunęła mi szybki i prosty przepis na szarlotkę. Jak przeczytałam skład byłam w szoku! Od razu sprawdziłam czy mam składniki i godz później wyciągałam ciasto z pieca. Przepis ten jest od Soni Bohosiewicz (a dokładnie jej teściowej), można znaleźć go u niej na FB. Jednak prosiliście mnie, abym spisała go również tutaj, aby zawsze moc go odnaleźć 🙂 Od razu przepraszam za jakość zdjęć, ale ściągnęłam je z instastory hahaha! Naciskaliście mnie, abym jak najszybciej wrzuciła to na blog, zatem coś musiałam dodać.

Przepis podobno nosi nazwę SZARLOTKA LENIWEJ ŻONY hahaha! Coś w tym jest, bo nie napracujecie się z pewnością. Od razu zaznaczam – nie jest to takie fit jak nasze BROWNIE, ale co tam 😛

ZACZYNAMY!!! Nastaw piekarnik na 200 stopni, góra-dół

SKŁADNIKI

  • szklanka mąki  (ja dałam pół zwykłej białej i pół pełnoziarnistej)
  • szklanka cukru
  • szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jabłka (może być więcej)
  • kostka twardego masła (trzymajcie w lodówce, żeby dobrze się kroiło)
  • cukier waniliowy (nie miałam wiec dałam trzcinowy)
  • cynamon

Wsyp pierwsze cztery produkty do miski i wymieszaj (mąka, cukier, bułka tarta, proszek);

Wysyp połowę mieszaniny z miski na dno tortownicy i wyrównaj;

Na to połóż pokrojone jabłka w kostkę – posyp je cukrem waniliowym i cynamonem.

Na jabłka wysyp druga polowe mieszaniny z miski;

Na koniec pokrój kostke masła i rozłóż ją po całości tortownicy (to ostatnia warstwa szarlotki)

200 stopni 50 minut

TAADAAM KONIEC! Też byłam zdziwiona, że nie trzeba używać miksera, blendera, dodawać jajek itd… Ale ciasto wyszło i jest pycha 🙂 Zaleca się jeść z lodami :D:D:D

 

Piszcie koniecznie tutaj jak zrobicie! Czekam na info!

P.S. Soniu Bohosiewicz wszyscy dziękują za super przepis 😛

___

EDIT: Osobiście następnym razem dodam mniej cukru max 3/4 szklani i więcej jabłek 🙂 Ale i tak jest pyszna. Ahaa i zamiast bułki tartej można dać kaszę manną. BUZIAKI!

You Might Also Like

62 komentarze

  • Reply
    Karolina
    19 stycznia 2018 at 19:57

    Szarlotka pycha!!!

  • Reply
    Asia.konieczna
    15 stycznia 2018 at 21:36

    Faktycznie nastepnym azem tez dam mniejcukru I kupie inna bulke tarta taka do deserów 😛 (u mnie w Norwegii taka jest ) bo ta co dalam jakas twarda wyszla
    Dalam 6 jablek 😀 rewelacja

  • Reply
    Marta
    15 stycznia 2018 at 14:36

    Dziewczyny, czy możecie podać średnicę i wysokość Waszej formy? Dziękuję :*

  • Reply
    Ania
    15 stycznia 2018 at 10:52

    Wczoraj zrobiłam, bo mieli znajomi wpaść z wizytą a akurat miałam wszystkie składniki w domu. Przepis rewelacja. Syn przyjaciół, niejadek tak się zajadał tym ciastem, że aż miło było patrzeć. Następnym razem też zrobię bo jest szybki przepis i wychodzi idelanie. Dziękuję za polecenie ;-*

  • Reply
    Ola
    14 stycznia 2018 at 13:09

    Ciasto właśnie w piekarniku jeszcze 20 min i gotowe. Mam nadzieję, że wyjdzie

    • Reply
      SiostryADiHD
      15 stycznia 2018 at 14:15

      i jak?:)

      • Reply
        Ola
        15 stycznia 2018 at 17:22

        PRZEpychota. 🙂 🙂 🙂
        Chyba następnym razem dam kaszę mannę, bo bułka tarta ma jednak taki swój posmak, ale i tak jest przepyszna i banalna. 🙂
        Nawet będąc przeziębioną da się zrobić. 🙂

        • Reply
          SiostryADiHD
          17 stycznia 2018 at 12:55

          hahah racja nawet w chorobie znajdą się siły..

  • Reply
    Dorota
    13 stycznia 2018 at 16:19

    Witam a blaszkę trzeba nasmarować?

    • Reply
      SiostryADiHD
      13 stycznia 2018 at 16:22

      ja smarowałam 🙂 papierem wyłożyłam nawet.

  • Reply
    ULA
    10 stycznia 2018 at 21:49

    Dzisiaj zrobiłam, dałam kaszkę manną jak radziłyście wyszła rewelacyjnie,wszyscy się zachwycali. Pysznaaa!!!

  • Reply
    Ela
    10 stycznia 2018 at 13:52

    Przepis prosty i pyszny ale przyszło mi do głowy czy zamiast bułki tartej można dać siemię lniane mielone?

    • Reply
      SiostryADiHD
      10 stycznia 2018 at 17:31

      można kasze manną

  • Reply
    Rudzienka
    9 stycznia 2018 at 22:03

    Szarlotka Leniwej Żony hahah czas zablysnac w kuchni 😉

    • Reply
      SiostryADiHD
      10 stycznia 2018 at 17:32

      ahah no a jaaak!

  • Reply
    Dominika
    9 stycznia 2018 at 12:58

    Szarlotka sypana – uwielbiam ja, zwłaszcza na ciepło z lodami. Ja akurat zamiast bułki tartej daje szklankę kaszy manny a masło ścieram na tarce o grubych oczkach 🙂

  • Reply
    Justyna
    8 stycznia 2018 at 20:12

    Przepis jest tak prosty, że aż siostrą nie możemy uwierzyć, że wyjdzie i musimy się przekonać 😀 szarlotka w piekarniku
    Pozytywne z Was dziewczyny, pozdrawiamy!

    • Reply
      SiostryADiHD
      9 stycznia 2018 at 19:28

      BUZIAKI!! MAM NADZIEJĘ, ŻE WYSZŁA!

  • Reply
    Klaudia
    8 stycznia 2018 at 17:15

    Na pewno w domu spróbuję to zrobić ;*

  • Reply
    Natalia
    8 stycznia 2018 at 16:10

    Pycha 🙂 szybki przepis, zapach podczas pieczenia sprawiał że każdemu z domowników ślinka ciekła. Dałam dużo więcej jabłek. Podałam ja z lodami waniliowy mniam 🙂

    • Reply
      SiostryADiHD
      9 stycznia 2018 at 19:29

      mniaaam!

  • Reply
    Asia
    7 stycznia 2018 at 11:37

    Się piecze mąka kasztanowa, cukier brązowy i kokosowy brakło jabłek dałam gruszkę hmmm No nie wiem nie wiem co to będzie ale ślina już cieknie całej rodzinie

    • Reply
      SiostryADiHD
      7 stycznia 2018 at 17:14

      I jak???

  • Reply
    Magda
    6 stycznia 2018 at 19:28

    Nie rozpedzalabym sie z tym ze nie moze nie wyjsc Drogie Panie moje fakt, smaczne w smaku ale nie trzyma sie kupy, trzeba lyzka nabierac z blachy

    • Reply
      SiostryADiHD
      6 stycznia 2018 at 20:57

      Hmmm dostałam zdj z 40 szarlotek 🙂 nikomu się nie rozpadała, oczywiście po ostygnięciu! Bo na gorąco się rozpadnie

  • Reply
    Ewa
    5 stycznia 2018 at 19:20

    Moja mama dziwiła się jak coś z tego może wyjść. Jeszcze podczas wkładania tortownicy do piekarnika pytała czy jestem pewna, że coś z tego będzie 😀 Wyszło mega! Rzeczywiście dałam trochę mniej cukru i jak dla mnie teraz jest idealna 🙂 Z pewnością pierwszy i nie ostatni raz się na nią skusiłam! 😀
    P.S. Przepis na pierniczki też wypróbowałam przed świętami, mega! Uwielbiam takie proste, szybkie i nieskomplikowane przepisy!
    Dzięki dziewczyny! Pozdrawiam cieplutko! <3

    • Reply
      SiostryADiHD
      6 stycznia 2018 at 20:58

      Bardzo nam miło!!!! Zrób brownie koniecznie

  • Reply
    patka
    5 stycznia 2018 at 19:09

    przepis rewelacja, kilka chwil i gotowa 🙂 szklanka cukru to faktycznie za dużo, ale ogólnie jest naprawdę bardzo smaczna, super dziewczyny

  • Reply
    ANETA
    4 stycznia 2018 at 21:04

    Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale mi wyszlo strasznie mokre. Po roztopieniu góry wszystko siadlo i jest bardzo tłuste Tak sobie myślę że może za bardzo rozgrzalam piekatnik . Jakieś sugestie. Będę wdzięczna bo tak miałam na nie ochotę. Pozdrawiam oraz życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

    • Reply
      Wiktoria
      6 stycznia 2018 at 17:21

      Być może miałaś mniejszą foremkę i kostka masła to za dużo. Ja z tego przepisu pieke w tortownicy bodajże 23 cm i na wierzchu zawsze układam mniej niż kostkę masła 🙂

  • Reply
    Marta tusia
    4 stycznia 2018 at 14:40

    w jakiej dzielnicy Łodzi mieszkacie? 🙂

  • Reply
    Ewa
    4 stycznia 2018 at 00:00

    Hej, a ja mam pytanie: termoobieg czy gora-dol?:) Dzieki i pozdrawiam 🙂

    • Reply
      SiostryADiHD
      4 stycznia 2018 at 17:17

      Wyjdzie tak i tak 🙂

  • Reply
    Asia
    3 stycznia 2018 at 22:59

    Szarlotka jest obłędna :)ja zamiast cukru dałam ksylitol 🙂

  • Reply
    Magdziak / Magdalena
    3 stycznia 2018 at 20:15

    Właśnie zrobiłam – piecze się!

    Dodałam 2 łyżki mąki kokosowej 😉
    Pół na pół manny z bułką tartą.
    Cukier pół na pół trzcinowy z białym.
    5 jabłek.
    Jestem bardzo ciekawa co z tego wyjdzie! 😉

    ;***

    P.S.
    A jak nie wyjdzie, to jutro będę w Łodzi na uczelni to was znajdę i wrzucę na balkon o ile macie, hihi 😉

    • Reply
      SiostryADiHD
      3 stycznia 2018 at 20:26

      hahahahahha 🙂 wyjdzie! <3

  • Reply
    angela
    3 stycznia 2018 at 18:49

    Hahaha a ja myslalam patrzac na zdjecie ze to pokrojone na gorze to biala czekolada 😀 jutro ja robie!

    • Reply
      SiostryADiHD
      3 stycznia 2018 at 19:26

      hhahhahah :)))

  • Reply
    Marzena
    3 stycznia 2018 at 18:19

    ciasto wyszło z pieca mam nadzieję że będzie pycha

  • Reply
    Ewa
    3 stycznia 2018 at 17:13

    Dzisiaj dzień leżakowania,32tydz. Ciazy:)
    Ale przepis postawił mnie na nogii,właśnie się zabieram:)

    • Reply
      SiostryADiHD
      3 stycznia 2018 at 19:27

      suuuuper!

  • Reply
    Sandra
    3 stycznia 2018 at 16:02

    Hej właśnie zabieram się za ciacho, mam tylko pytanie czy jablka mają być ze skóra czy obieramy? Pozdrawiam ☺

    • Reply
      Kik
      3 stycznia 2018 at 17:27

      Obojętnie 😉

    • Reply
      SiostryADiHD
      3 stycznia 2018 at 19:27

      ja nie obierałam 🙂

  • Reply
    Aleksa
    3 stycznia 2018 at 14:21

    Ile cukru dałaś?

    • Reply
      SiostryADiHD
      3 stycznia 2018 at 14:59

      No tak jak w przepisie 1 szklanke. Ale nastepnym razem dam mniej! 🙂

  • Reply
    Asia
    3 stycznia 2018 at 09:36

    Ja robiłam dwa razy ale troszkę zmodyfikowałam przepis zwłaszcza pod względem ilości cukru bo dla mnie w pierwotnym przepisie jest za słodka i teraz daje pół szklanki cukru i kwaśne jabłka, dodatkowo daje mniej bułki tartej i wychodzi super

    • Reply
      SiostryADiHD
      3 stycznia 2018 at 12:18

      no ja robiłam pierwszy raz. tez dam mniej cukru i więcej jabłek następnym razem.

  • Reply
    Kinga
    2 stycznia 2018 at 23:40

    Jest 23.39 a ja właśnie wyciaglam z piekarnika i czekam, aż ostygnie. Wyglada i pachnie cudownie ❤

    • Reply
      SiostryADiHD
      2 stycznia 2018 at 23:55

      Hahahaha cudownie! Niemożliwa jesteś 🙂

  • Reply
    paula
    2 stycznia 2018 at 22:24

    Ja też zamiast bułki daje kasze manne jest meeega, cisto znika w mgnieniu oka !

    • Reply
      SiostryADiHD
      2 stycznia 2018 at 23:56

      To spróbuje tak zrobić następnym razem 🙂

  • Reply
    Aleksandra
    2 stycznia 2018 at 22:08

    Koniecznie muszę zrobić !
    Jak duża tortownica? 🙂

    • Reply
      SiostryADiHD
      2 stycznia 2018 at 23:57

      Jutro zmierzę 🙂 wyjdzie pewnie w większej i mniejszej 😉

  • Reply
    Beata
    2 stycznia 2018 at 22:05

    Ja dzielilam skladniki sypkie na 3. I jabłka na 2 części (sypkie+jablka+sypkie+jablka+sypkie +masło w plastrach) Wiadomo,jak kto lubi Raz tez jabłka zmieszałam z marchewką. Pycha

    • Reply
      SiostryADiHD
      2 stycznia 2018 at 23:57

      Bardzo fajny pomysł 🙂 szczególnie w mniejszej tortownicy

  • Reply
    iza
    2 stycznia 2018 at 21:54

    Ostatnio robiłam pyszne chociaż mam wrażenie że za dużo bułki tartej

    • Reply
      SiostryADiHD
      2 stycznia 2018 at 23:58

      Ja następnym razem więcej jabłek dam

  • Reply
    Marta
    2 stycznia 2018 at 21:45

    Przygotuje szarotkę od Soni już jakiś czas i wszyscy którzy jedli ja są zachwyceni. Najpiękniejsze jest to że nie może nie wyjść. Ale Wasz przepis również wypróbuję.
    Wszystkiego dobrego w nowym roku dla Was ❤️

    • Reply
      SiostryADiHD
      2 stycznia 2018 at 23:58

      Przepis jest ten sam 😉 pisałam na początku, ze to jej przepis 🙂

  • Reply
    Klaudia
    2 stycznia 2018 at 21:38

    Zamiast bułki tartej swietnie tez sprawdza sie kasza manna pychotka

    • Reply
      SiostryADiHD
      2 stycznia 2018 at 23:59

      Hyhmmmmm :)))

    Leave a Reply