Jedzenie

Przepis na bliny i racuchy

Bliny, pampuchy, racuchy – zwał jak zwał, ważne, że są tak pyszne, że na samą myśl o nich cieknie ślinka!

Jakiś czas temu naszła mnie ochota na racuchy z jabłkami, poleciałam do sklepu i po 10min. jadłam pyszne, świeże racuszki. Oczywiście nie uszło to Waszej uwadze i domagałyście się przepisu! Nie ma co się dziwić – pyszne, tanie, proste i szybkie – czego chcieć więcej?

Gdy zrobiłam te racuszki Milka przypomniała sobie o blinach, czyli pulchniejszych racuszkach, robionych na drożdżach. Marzyła o nich od jakiegoś czasu, aż w końcu dzisiaj wzięła się do roboty! Wyszły piękne, puszyste i podobno pyszne.

Więc już Wam wrzucamy przepisy na jedne i drugie.

Przepis na BLINY:

  • 40g świeżych droższy,
  • 2,5 szklanki maki pszennej,
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • do posypania cukier puder bądź dżem.

Sposób przygotowania:

Przygotować rozczyn: do kubka wrzucić rozkruszone drożdże, dodać cukier i 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżeczki mąki. Składniki wymieszać na gładką masę i odstawić na ok. 10 minut do ciepłego miejsca (kaloryfer, otwarty piekarnik itp.), aż rozczyn zacznie rosnąć i wypełni cały kubek.

Przepis na puszyste racuchy

Gdy drożdże wyrosną mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Zrobić w środku wgłębienie i wlać do środka wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłego mleka. Całość wymieszać. Ciasto będzie kleiste. Wymieszane ciasto odstawić na 35min. w ciepłe miejsce.
Ciekawostką jest to, że drożdże nie lubią metalu dlatego i kubek, i miska, i łyżki powinny być plastikowe, szklane lub drewniane.

Przepis na racuchy

Patelnie rozgrzać, smażymy np. na maśle klarowanym. Uważajcie, aby temp nie była zbyt wysoka. Moczyć łyżkę w zimnej wodzie i nabierać nią ciasto 🙂 tworząc placuszki na patelni (bez moczenia łyżki, ciasto niechętnie się od niej odkleja).
Z przepisu wychodzi około 20 placuszków. Podawać z cukrem pudrem lub dżemem. 

Przepis na racuchy z jabłkami:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • łyżeczka cukru wanilinowego (zawsze myślałam, ze to cukier waniliowy :P),
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • jajko,
  • 2 jabłka,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania jest banalnie prosty i szybki, na nic nie czekamy, niczego nie rozdzielamy. Wszystkie składniki (poza jabłkami i cukrem pudrem) wrzucamy do miski i porządnie mieszamy (najlepiej mikserem).
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie paseczki lub cienką kosteczkę, zależy jak duże kawałki chcemy mieć w środku. Wrzucamy to do naszej masy i mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy patelnię, przyznam się, że ja smażyłam na oleju (taka jestem fit :P). Na rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto, wielkość racuszków zależy od Was, jednak im większe – tym trudniej je obrócić. Smażymy aż się zrumienią.
I voila 🙂 Na talerzu warto posypać je cukrem pudrem! Ommm ommm ommm!!!
Z tej porcji wyszło mi około 15 racuchów. Ja moje tak szybko zjadłam, że nie wpadłam na to, aby zrobić im piękne zdjęcie, jednak wystawiłam przepis na InstaStory i wykorzystaliście nie zapominając o wysłaniu mi zdjęcia, więc wybrałam dwa, które pięknie zaprezentują te pyszności.

Smacznego! Dajcie znać, czy też uwielbiacie racuchy i na które macie większego smaka? <3

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    #Monia30936
    19 kwietnia 2018 at 16:54

    Wczoraj były z jabłuszkiem bo szybciej się robi. A dziś drożdżowe 🙂 Mąż był wczoraj w szoku bo ja takich rzeczy raczej nie robię. Dziś mam nadzieję że też będzie mu smakować 🙂 Ale nie ma jak zachcianki ciężarnej – może i na tarte się jeszcze skuszę :p

  • Reply
    Justynaczek
    19 kwietnia 2018 at 14:36

    Na drożdżowe, bo jeszcze takich nie jadłam

  • Leave a Reply