Co jak co, ale każdemu z nas czasami brakuje pomysłu na obiad. Głowimy się i przeszukujemy internet w poszukiwaniu czegoś nowego. I wtedy możemy natrafić na hity, które na stałe wpiszemy w nasze „zeszyty kucharskie”. Nie wiem czy macie takie zaszyty, ale pamiętam, że moja mama w kuchni trzymała takie 2, jeden z przepisami na ciasta, drugi wytrawny, kartki oczywiście były brudne i posklejane od jedzenia! Coś wspaniałego! Muszę sobie taki zeszyt przygotować, bo nie raz wypadł mi z głowy przepis, który robił furorę. Skoro poleciliśmy Wam najlepsze śniadania w Łodzi, pora na najlepszy obiad. Ten możecie zrobić sami.Przed Wami przepis na warzywa z kurczakiem!
Na pewno w takim zeszycie znalazł by się dział sheet pan dinner!
Wiem, że każdy z nas kocha dania jednogarnkowe, więc tak samo pokochamy dania „jednoblachowe” 😀 Właśnie na tym polega sheet pan dinner, wpisując tę nazwę w google lub w formie hashtagu #sheetpandinner na Instagramie jesteśmy w stanie znaleźć niezliczone ilości inspiracji na pyszny, zdrowy, szybki i „jednoblachowy” obiad!
Ja ostatnio postawiłam na warzywa z kurczakiem.
A jak warzywa to nigdy, ale to nigdy nie może zabraknąć ziemniaków. Pochodzę z Wielkopolski i z dumą oznajmiam, że kocham pyry i ciężko jest mi wyobrazić sobie bez nich obiad. Już Wam rozpisuję resztę składników!
Z tej ilości warzyw i mięsa spokojnie najedzą się 3 głodomory lub 4 normalne osoby 🙂
Warzywa:
- kilogram ziemniaków
- duża cebula
- duży czosnek
- papryka czerwona
- papryka pomarańczowa lub żółta (tak żeby było kolorowo) 🙂
– możecie oczywiście dodać inne lubiane przez Was warzywa - przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do pieczonych ziemniaków
Mięso:
- kiełbasa chorizo (ilość wedle uznania, ja miała 2 standardowej wielkości laseczki)
- 4 udka z kurczaka
- 4 pałki z kurczaka
- przyprawy: 2 łyżki papryki słodkiej lub 1 łyżka słodkiej i 1 łyżka ostrej (jeśli ktoś lubi), łyżka soli, łyżka pieprzu
tak – jest to łyżka, nie łyżeczka, nie bójmy się przyprawiać kurczaka, będzie duuużo smaczniejszy! - oliwa
Sposób przygotowania:
Przyprawy wrzucamy do miseczki, wlewamy oliwę w takiej ilości, aby uzyskać fajną, dość gęstą konsystencję – jeżeli będzie za rzadka to przyprawy będą nam spływać z kurczaka zamiast się do niego przykleić. Doprawiamy kurczaka, zostawiając troszkę naszej marynaty na później w miseczce. Po przyprawieniu kurczaka fajnie by było odstawić go na godzinkę do lodówki, żeby przeszedł smakiem przypraw, ale nie zawsze jest na to czas – bez ostania też będzie dobry 😉
Zanim zajmiemy się myciem i krojeniem warzyw warto włączyć już piekarnik na 210C, dzięki temu po przygotowaniu dania piekarnik będzie już nagrzany 😀
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ziemniaki młode myjemy (stare obieramy) i kroimy na pół, chyba, że są duże do na więcej części. wrzucamy na blachę. Paprykę oczyszczamy z pestek, kroimy w paseczki, cebulę kroimy, pieczarki obieramy i kroimy, i wrzucamy na blachę! Czosnek zostawiamy w łupinkach i wrzucamy na blachę. Po upieczeniu bardzo łatwo wychodzi z łupinki i jest niesamowicie smaczny <3 całość doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do pieczonych ziemniaków.
Następnie wrzucamy na warzywa pokrojone w grube plastry chorizo i układamy na warzywach kurczaka (ja próbuję go wcisnąć troszkę pomiędzy warzywa). Polewamy naszego kurczaka marynatą i wstawiamy blachę to piekarnika nagrzanego do 210C na 30min. Po 30min. wyciągamy go, obracamy kurczaka na drugą stronę, doprawiamy marynatą i wstawiamy na kolejne 30min.
Po wyjęciu kurczaka z piekarnika danie posypałam startym parmezanem – GOTOWE 😀 Smacznego!
8 komentarzy
Zuzia
16 sierpnia 2023 at 09:12Super pomysł na szybki obiad dla zapracowanych i dla tych, co nie przepadają za gotowaniem! Oprócz tego jest całkiem zdrowy, co dla mnie jest najważniejsze, ponieważ staram się jeść dużo warzyw i owoców. Poza tym dla wzmocnienia efektu przyjmuję ostropest plamisty.
Emilia
11 września 2019 at 09:24Wyszło pyszne!!! jedynie co, to godzina pieczenia dla warzyw okazało się zbyt długo, były zbyt miękkie ale na pewno kiedyś powtórzę 🙂
Dominika
27 sierpnia 2019 at 17:04Niesamowity smak , super danie i do tego całkiem szybkie, przepychota
P.s. zamiast chorizo dałam wędzony boczek w kostce. Dodał fajnego smaczku
Jola
10 sierpnia 2019 at 22:14Polecam dorzucić marchewkę. Pieczona smakuje mega. Pieczarki też
Łusia
8 sierpnia 2019 at 12:47Ja już wypróbowałam i bardzo polecam! ❤️ Tak mi się przepis spodobał że odsluchiwałam kilka razy story i notowałam, bo nie było jeszcze przepisu na blogu
Monika
8 sierpnia 2019 at 10:28Na pewno wyprobuje. Wyglada mega i pewnie tak tez smakuje
Joasia
8 sierpnia 2019 at 10:17Brzmi i wyglądało u Ilonki bardzo smakowicie! Niesamowita inspiracja!!! Mniam, mniam. 🙂
Dominika
27 sierpnia 2019 at 17:03Niesamowity smak , super danie i do tego całkiem szybkie, przepychota
P.s. zamiast chorizo dałam wędzony boczek w kostce. Dodał fajnego smaczku