Kiedy mamy więcej czasu na zrobienie śniadania – warto troszeczkę zaszaleć 🙂 Korzystajmy z sezonowych owoców i warzyw! Zróbmy śniadanie ze szparagami!
Wiosna, piękne słońce, świeże warzywa – aż się prosi, aby zrobić piękne, kolorowe śniadanie. Gdy zobaczyłam w sklepie zielone szparagi oszalałam! Wiedziałam, że muszę coś z nimi przyrządzić!
Śniadanie ze szparagami i z jajkiem w koszulce.
Składniki:
- pieczywo – polecam, aby pieczywo było płaskie, tak, aby nakładane na nie szparagi i jajko nie zsuwały się,
- majonez lub dużo lepsza opcja – sos holenderski (Milena próbuje wszystkim wmówić, że użyty przez nas majonez był fit :P),
- szynka dojrzewająca: parmeńska lub szwarcwaldzka,
- zielone szparagi,
- jajka,
- ocet winny,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Chleb, bagietkę, czy bułkę wkładamy do piekarnika. Jeżeli tego nie zrobimy to położenie gorących szparagów na pieczywie spowoduje jego zmiękczenie.
W międzyczasie wstawiamy dwa garnki z gorącą, osoloną wodą, można dodać także szczyptę cukru. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparagi, złamią się same w odpowiednim miejscu. Wszystkie szparagi wiążemy i wkładamy do wrzątku na stojąco – gotujemy ok. 8min.
W drugim garnku gotujemy wodę z ok. 3 łyżkami octu winnego, białego. Jajko wbijamy do małej miseczki nie uszkadzając żółtka, łyżką mieszamy wodę w garnku tworząc tzw. wirek i w ten wir delikatnie przelewamy jajko z miseczki. Łyżką kontrolujemy, aby białko owijało się wokół żółta. Jajko gotujemy ok. 3 min., tak aby białko było ścięte, a żółtko pozostało płynne. Delikatnie łyżką cedzakową wyjmujemy jajko.
Chrupiące pieczywo smarujemy majonezem, nakładamy na to plasterek szynki dojrzewającej, układamy szparagi i na wierzch delikatnie kładziemy jajko, przyprawiamy je solą i pieprzem. Tadam! Wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej! <3
SMACZNEGO!
Milka w międzyczasie przygotowała także pastę z tuńczyka i obiecała Wam przepis, więc bardzo proszę:
Pasta z tuńczyka.
Składniki:
- puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju lub w sosie własnym,
- kostka białego sera,
- twaróg delikatny (ja używam President) 200g – alternatywnie, jeżeli nie masz tego serka możesz dodać do pasty małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- cebula (ilość zależnie od upodobań),
- szczypiorek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Siekam cebulę oraz szczypiorek, wszystkie składniki wrzucam do miski i widelcem staram się wyrobić je na jednolitą masę. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku.
Takim pysznym śniadankiem zaczęłyśmy dzień w Mielno Apartments! Musiałyśmy nakarmić Karolinę Paluszkiewicz @onicniepytaj i Michała Szuberta, w końcu w trakcie się napracowali i zrobili dla nas te zdjęcia i film! <3
3 komentarze
ANETA
11 maja 2018 at 20:32Ignacy wymiata na tym zdjęciu z talerzem ze szparagami 😀 Wygląda „matka, dej mi już tą kanapkę!” 😀 hahah
SiostryADiHD
12 maja 2018 at 08:32hahah racja!
Wykreślone z listy - WENECJA! :) - Siostry ADiHD
11 maja 2018 at 19:56[…] dnia po śniadaniu ze szparagami, szynką parmeńską i jajkiem sadzonym (przepis znajdziecie TUTAJ) ruszamy na Lido. Cel jeden – plażowanie. Wsiadamy do tramwaju wodnego, ten w odróżnieniu […]