Kolejny idealny przepis na te dni, kiedy nie chcecie kupować słodyczy w sklepie tylko zrobić coś słodkiego w domu.
Szukałam mnóstwo przepisów na ten budyń w internecie. Myślę, że wybrałam prosty i jednocześnie smaczny <3
Inspiracją był dla mnie przepis na blogu www.jadlomania.pl Minimalnie zmieniłam proporcje.
Od razu zaznaczam, że z tego przepisu wyjdą z 3-4 porcje. Zatem jeżeli robisz tylko dla siebie, możesz zrobić z połowy składników.
SKŁADNIKI:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2⅓ szklanki mleka sojowego (ryżowe też super)
- 10 daktyli (jeżeli lubicie słodkie budynie możecie dać nawet 15)
- 6 kostek gorzkiej czekolady (wysoko kakaowej) lub 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka tłuszczu kokosowego
Jeżeli zależy Wam na dobrych produktach czytajcie skład na opakowaniu.
Przepis jest banalnie prosty i jednogarnkowy (takie uwielbiam!).
Kaszę jaglaną należy przepłukać wrzątkiem, odcedzić i przesypać do garnka.
Następnie do tego samego garnka wlać mleko, wsypać daktyle i dodać tłuszcz. Gotować na małym ogniu
Po 20 minutach gotowania na małym ogniu dodać czekoladę/kakao i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
Zestawić z ognia i wszystko dokładnie zmiksować blenderem na jednolitą pyszną masę.
Jeżeli budyń będzie dla Was za gęsty to bez problemu dodajcie trochę mleka i wymieszajcie.
Polecam jeść z orzechami i malinami 🙂 Jednak banany, borówki, wiśnie, kokosowa posypka czy bakalie również będą pasowały.
7 komentarzy
Agnieszka
23 maja 2018 at 12:39Dziewczyny 🙂 dla mnie świetną motywacja jest odhaczanie sobie dni, podczas których nie jem słodyczy 🙂 zawsze korzystam z planerów które przygotowuje mypinkplum 🙂 https://www.mypinkplum.pl/2018/05/wyzwanie-42-dni-bez-grafika-do-druku-moje-podsumowanie-14-dni-postu-dabrowskiej.html
Polecam Wam serdecznie 🙂 gdy widzisz ilość dni jaka jest już za Tobą motywuje Cię to jeszcze bardziej by wytrwać jak najdłużej 🙂
Mdź
22 maja 2018 at 19:37kiedyś prawie codziennie jadłam taki na śniadanie, a gdy miałam wyrwaną 8 i nie mogłam gryźć to całe dnie jadła takie budynie 😛
jeżeli chcecie inspiracji do smakołyków bez cukru to można też zajrzeć na bloga Ani Lewandowskiej. Ona zawsze używa zamiennika cukru, np. daktyli.
SiostryADiHD
22 maja 2018 at 21:07z chęcią to zrobimy :)))
Domi
22 maja 2018 at 18:27Z moim talentem kulinarnym mój budyń nadaje się na bloga ch*jowej pani domu a nie na Instagram… wyszla mi czekoladowa kasza jaglana xD niestety mój blender nie podołał. Wyglądu nie ma , ale w smaku zajebiste ;)))
SiostryADiHD
22 maja 2018 at 21:06najważniejszy smak!!! <3
Wika
22 maja 2018 at 15:04AAAAAAAaaamm pychota! My już się delektujemy!
SiostryADiHD
22 maja 2018 at 15:12mmmmniam!