Jedzenie

PYSZNY CZEKOLADOWY BUDYŃ JAGLANY

Kolejny idealny przepis na te dni, kiedy nie chcecie kupować słodyczy w sklepie tylko zrobić coś słodkiego w domu.

Szukałam mnóstwo przepisów na ten budyń w internecie. Myślę, że wybrałam prosty i jednocześnie smaczny <3

Inspiracją był dla mnie przepis na blogu www.jadlomania.pl Minimalnie zmieniłam proporcje.

Od razu zaznaczam, że z tego przepisu wyjdą z 3-4 porcje. Zatem jeżeli robisz tylko dla siebie, możesz zrobić z połowy składników.

 

SKŁADNIKI:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2⅓ szklanki mleka sojowego (ryżowe też super)
  •  10 daktyli (jeżeli lubicie słodkie budynie możecie dać nawet 15)
  • 6 kostek gorzkiej czekolady (wysoko kakaowej) lub 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka tłuszczu kokosowego

Jeżeli zależy Wam na dobrych produktach czytajcie skład na opakowaniu.

 

Przepis jest banalnie prosty i jednogarnkowy (takie uwielbiam!).

Kaszę jaglaną należy przepłukać wrzątkiem, odcedzić i przesypać do garnka.

Następnie do tego samego garnka wlać mleko, wsypać daktyle i dodać tłuszcz. Gotować na małym ogniu

Po 20 minutach gotowania na małym ogniu dodać czekoladę/kakao i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady.

Zestawić z ognia i wszystko dokładnie zmiksować blenderem na jednolitą pyszną masę.

Jeżeli budyń będzie dla Was za gęsty to bez problemu dodajcie trochę mleka i wymieszajcie.

 

Polecam jeść z orzechami i malinami 🙂 Jednak banany, borówki, wiśnie, kokosowa posypka czy bakalie również będą pasowały.

 

P.S. Próbowaliście już lody bez cukru? Jeżeli nie to TUTAJ macie przepis <3

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    Agnieszka
    23 maja 2018 at 12:39

    Dziewczyny 🙂 dla mnie świetną motywacja jest odhaczanie sobie dni, podczas których nie jem słodyczy 🙂 zawsze korzystam z planerów które przygotowuje mypinkplum 🙂 https://www.mypinkplum.pl/2018/05/wyzwanie-42-dni-bez-grafika-do-druku-moje-podsumowanie-14-dni-postu-dabrowskiej.html
    Polecam Wam serdecznie 🙂 gdy widzisz ilość dni jaka jest już za Tobą motywuje Cię to jeszcze bardziej by wytrwać jak najdłużej 🙂

  • Reply
    Mdź
    22 maja 2018 at 19:37

    kiedyś prawie codziennie jadłam taki na śniadanie, a gdy miałam wyrwaną 8 i nie mogłam gryźć to całe dnie jadła takie budynie 😛
    jeżeli chcecie inspiracji do smakołyków bez cukru to można też zajrzeć na bloga Ani Lewandowskiej. Ona zawsze używa zamiennika cukru, np. daktyli.

    • Reply
      SiostryADiHD
      22 maja 2018 at 21:07

      z chęcią to zrobimy :)))

  • Reply
    Domi
    22 maja 2018 at 18:27

    Z moim talentem kulinarnym mój budyń nadaje się na bloga ch*jowej pani domu a nie na Instagram… wyszla mi czekoladowa kasza jaglana xD niestety mój blender nie podołał. Wyglądu nie ma , ale w smaku zajebiste ;)))

    • Reply
      SiostryADiHD
      22 maja 2018 at 21:06

      najważniejszy smak!!! <3

  • Reply
    Wika
    22 maja 2018 at 15:04

    AAAAAAAaaamm pychota! My już się delektujemy!

    • Reply
      SiostryADiHD
      22 maja 2018 at 15:12

      mmmmniam!

    Leave a Reply