Hej, dzisiaj szybki, świąteczny wpis z przepisem na pierniki. Śmiejemy się z Iloną, że choć jesteśmy tak podobne, to tak bardzo się różnimy. Wczoraj podczas pieczenia pierników rozkoszowałam się pięknym zapachem, który wypełnił moją kuchnię, jednak, gdy odwiedziła mnie Ilona – zapach przyprawił ją o mdłości. Nie znosi aromatu przyprawy korzennej, nienawidzi tez cynamonu, wanilii i goździków. Zabawne 😛
Choinka, mnóstwo świeczek w domu, świąteczna playlista, zakupy, pakowanie prezentów, ozdabianie mieszkania, a jednak muszę się przyznać, że pierników nigdy nie robiłam (mimo, że je uwielbiam). Shame!
W tym roku postanowiłam to zmienić. Ignaś lada dzień przyjdzie na świat, a matka nie potrafi robić pierników? O nie!
Przejrzałam kilka przepisów w internecie, oczywiście jak to ja – troszkę musiałam pozmieniać. Tzn. połączyłam dwa przepisy. Okazało się, że nie mam sody oczyszczonej, więc dodałam proszek do pieczenia. Wyszły smaczne, teraz leżą (podobno pierniki muszą poleżeć sobie w pudełeczku) i to jest najtrudniejszy etap w robieniu pierników, ponieważ muszą dotrwać do świąt, a ja już sporo już zjadłam 😛
Spisałam Wam czego użyłam do pierników, mam nadzieję, że ktoś się skusi (na instagramie miałam mnóstwo wiadomości, że chcecie koniecznie wypróbować ten przepis także czekam na odzew)!
Przepis na pierniki:
- pół kostki masła
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/2 szklanki cukru (może być cukier puder, zwykły lub brązowy)
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bądź sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka kakao
Z tego przepisu wyszło mi około 45-50 pierników.
Sposób przygotowania pierników:
W garnku podgrzejcie masło, miód i cukier tak, aby powstała jednolita płynna masa. Ostudźcie.
Dodajcie całą resztę składników i wyróbcie ciasto. Możecie zacząć od mieszania łyżką bądź mikserem, następnie wyrabiajcie dłońmi.
Jeżeli okaże się, że ciasto się nie łączy, jest zbyt sypkie dodajcie trochę miodu. U mnie jednak wszystko było ok.
Włóż ciasto chociaż na 10 min do lodówki, będzie łatwiej się wałkowało.
Wyłóż ciasto na stolnicę, u mnie to był po prostu blat 😀 Nie ma sensu od razu wałkować całości, podzieliłam sobie ciasto na 3 części. Rozwałkuj je tak na 2-3 mm grubości i wykrawaj pierniczki. Istnieje sporo takich foremek do wykrawania, a jak nie macie to kombinujcie za pomocą szklanek itd. Pamiętajcie, aby ciasto podsypywać mąką, nie będzie się kleiło do blatu.
Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 10 minut. Mieściłam się tak w 8-10 minutach, podobno jak trzymamy je za długo będą gorzkawe.
Pierniczki w smaku są super już parę min. po wyjęciu z piekarnika, jednak poczekam (tzn. postaram się) i spróbuję za kilka dni.
Dekorowanie pierników:
LUKIER:
- 1 kurze białko
- 1 szklanka cukru pudru (bądź troszkę więcej, aby był bardziej gesty)
Mikser w dłoń i jazda, można dodać jakiś aromat czy kilka kropel cytryny, jak lubicie.
Posypek w sklepach jest mnóstwo, można też zmielić orzechy, bakalie itd.
SMACZNEGO <3
A Wy jesteście fanami pierników, czy raczej jak moja siostra trzymacie się od nich z daleka?
21 komentarzy
Kasia Pelasia
9 grudnia 2021 at 20:06Totalna klapa. Masa tak zesztywniała,że nie ma możliwosci wymieszac skladników.
Natalia
12 grudnia 2021 at 12:17Możesz mase lekko podgrzać to zrobi się bardziej plastyczna. Zreszta przy ugniataniu ciasta ręką ogrzewasz je, przez co też powinno się ładnie połączyć. U mnie zadziałało, bo ze względu na małe dzieci gotowa masa do wyrobienia czekała kilka godzin wiec też była dość sztywna ☺️ Powodzenia
Alkalalka
16 grudnia 2019 at 18:14Ja – beztalencie cukiernicze zrobiłam te ciasteczka. Pyszne, ciasto super, zagniotła się w 30 sekund, smak – rewelacja ❤️
motoryba(Lidka)
22 grudnia 2018 at 12:07Wyszły pyszne 🙂
Iza
19 grudnia 2018 at 14:54Zrobiłam 2 dni temu i wyszły PYSZNE! 🙂
Iza
17 grudnia 2018 at 20:00Właśnie upiekłam swoje, wyszły pyszne! 🙂
Nikolzah
29 grudnia 2017 at 21:46mi wyszły wspaniale tylko zrobiłam inaczej lukier po prostu wymieszałam cukier puder z sokiem z cytryny
Marta RJ
18 grudnia 2017 at 20:40Ja zawsze jak zrobie już pierniczki wkładam do pudełka kawałki pomarańczy Dzięki temu są mięciutki i pięknie pachną Polecam tym którzy lubią miękkie pierniczki
SiostryADiHD
19 grudnia 2017 at 10:16lub jabłko <3
Paulina Łabędzka
10 grudnia 2017 at 13:27Troszkę twarde sa, ale w smaku obłędne!! Jak te ciasteczka korzenne ze sklepu, którymi potrafię sie zajadać bez przerwy! Cieżko ich nie zjeść przed lukrowaniem ja tam nawet lubie jak chrupią ☺️ Dzięki za przepis!
Ps pytanko odnośnie lukru: to białko musi sie ubić? Czy po prostu wystarczy połączyć je z cukrem pudrem?
SiostryADiHD
10 grudnia 2017 at 17:20Kochana włożyłam moje do pudełka i już miękkie 🙂 ale fakt twarde do herbaty tez idealne! Co do białka ja delikatnie 20 sek ubilam samo i dodałam cukier puder i już 🙂 możesz tez lukier zrobić na bazie wody
Paulina Kaszczyk
10 grudnia 2017 at 10:29Skąd zamawiacie ozdoby do pierników?
Szymcio420
8 grudnia 2017 at 22:36Przepis rewelacja – a co do zmiękczenia pierników to warto włożyć je wszystkie do pojemnika razem ze skórkami od pomarańczy lub jabłka. Osobiście polecam jabłko – dodaj zaje*istego posmaku iii ciasteczka po 2-3 dniach robią się suuuper delikatne. Pozdrawiam, gastronom Szymon ✌
SiostryADiHD
10 grudnia 2017 at 17:22Rewelacja
Marta
7 grudnia 2017 at 15:54Kochana! Czy pierniczki z przepisu wyszły miękkie czy chrupiące? 🙂 rok temu zrobiłam, ale były chrupie… mimi, ze polukrowane :/ szukam przepisu na miękkie pierniczki ❤️
SiostryADiHD
7 grudnia 2017 at 22:34Tak jak KArola poniżej wspomniała, jak je polukrujesz od razu jak ostygną to będą OK! 🙂
Ja też lubie miękkie. Dodatkowo rozwałkuj nie na 2-3mm a na 5mm 🙂
Świąteczny czar, świąteczny czas. - Siostry ADiHD
6 grudnia 2017 at 20:13[…] Mamy nadzieję, że ktoś z Was skorzysta i zaoszczędzi parę złotych np. na prezenty lub składniki do pierników. A propos sprawdźcie nasz prosty przepis na świąteczne pierniczki TUTAJ. […]
Alibabka
5 grudnia 2017 at 12:08Przepis faktycznie wydaje się być banalny! Za chwilę urodzę drugie dziecko, a też nigdy wcześniej sama nie robiłam pierników! To dopiero shame! Milena, chyba się skuszę i spróbuję podziałać
Tylko powiedz, czy konieczne jest, żeby pierniki z tego przepisu leżały w zamknięciu przez określony czas? Czy jeśli zrobię je na tydzień przed świętami, zdążą zmięknąć?
Pozdrawiam ciepło i życzę szczęśliwego rozwiązania!
CookYourself
5 grudnia 2017 at 15:41Jeśli je polukrujesz powinny zmięknąć już na następny dzień 🙂
SiostryADiHD
5 grudnia 2017 at 17:11Oooooo!!! dzięki Karola <3 NASZ MISZCZ KULINARNY! MASZ RACJĘ JUŻ KILKA TAK ZJADŁAM!
SiostryADiHD
5 grudnia 2017 at 17:12RÓB BĘDĄ DOBRE, JA JUŻ POŁOWĘ ZJADŁAM 🙂