Jedzenie Z życia wzięte

Chleb z samych ziaren :D

Dobra bez owijania w bawełnę, lecimy z przepisem. Z tych składników wyszły nam dwa chlebki 🙂

500 GRAM ZIAREN:

  • 200 g płatków owsianych górskich bądź pełnoziarnistych
  • 100g słonecznika
  • 50g orzechów laskowych
  • 50g pestek dyni
  • 50g sezamu
  • 50g ziaren siemienia lnianego (plus dodatkowo dwie łyżki na zmielenie)
  • sól morska do smaku, tak z dwie łyżeczki trzeba wrzucić
  • 1,5 szklanki wody

Wsyp do miski wszystkie ziarna (płatki, słonecznik, orzechy, dynia, sezam siemię)  i sól – wymieszaj.

2 łyżki siemienia lnianego mielimy w młynku do kawy(my nie mieliśmy młynka więc, kombinowaliśmy blenderem, nie udało się zmielić hahaha ale chlebek i tak wyszedł), zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na kilka minut do zaparzenia. Ale uwaga podobno zamiast tych dwóch łyżek siemienia, można alternatywnie dodać jajko!!! I też wszystko się ze sobą sklei <3

Dodajemy ten roztwór do reszty ziaren;

Następnie dodajemy stopniowo wodę i mieszamy;

Masa będzie wilgotna;

Zostawiamy wszystko na 2h, aby woda wchłonęła w ziarna. Masa zmięknie;

Wykładamy formę (keksówkę) papierem do pieczenia i wykładamy masę (ugniatamy łyżką). U nas wyszły dwie keksówki!

Piekarnik nastawić na 180 stopni góra-dół , piec około godzinę (my trzymaliśmy 1h 20 min);

Wyjmujemy z formy razem z papierem, odstawiamy do ostygnięcia – więc paluchy precz!

Chlebek wyszedł smaczny i nie rozwala się. Kroimy dopiero po wystygnięciu! Myślę, że można dodac tez zamiennie inne ziarna. Łącznie wychodzi 500g różnych ziaren w chlebku (może np jakieś inne orzechy dodać następnym razem hmmm:P)

Jeżeli już tutaj jesteście to koniecznie sprawdźcie nasz HIT!!! Bardzo proste, szybkie i smaczne BROWNIE BEZ MĄKI.  Kilkadziesiąt osób już wypróbowało ten przepis i są zachwycone <3

 

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply
    Magda
    14 sierpnia 2019 at 21:52

    A piekarnik z termoobiegiem czy bez i jak bez to pieczenie od góry i dołu czy jak? Jestem mega początkująca

  • Reply
    K
    21 marca 2018 at 18:54

    Bez przesady z tym, ze kobieta karmiaca nie moze jesc tego chleba. Moj jest wlasnie w piekarniku. Karmie piersia juz od 6 miesiecy i niczego sobie nie odmawiam. Dziecku nic nie jest, szczesliwie i zdrowo sie chowa 🙂

    • Reply
      SiostryADiHD
      22 marca 2018 at 17:35

      Ja też :))))

  • Reply
    Karolina
    3 marca 2018 at 08:34

    Chleb super! Ze względu na nietolerancję płatki owsiane zamienilam na jaglane i gryczane, a orzechy laskowe na włoskie. Pychota;)

  • Reply
    Jadzia
    14 lutego 2018 at 15:08

    Zrobiłam w końcu wasz chleb jest mega mega wspaniały i i córce chodź karmię piersią nic nie dolega a już dziś 2 bochenek jemy kolejne wieczorem lądują w piekarniku

  • Reply
    Amelka
    2 stycznia 2018 at 21:39

    Zastanawia mnie jak kobieta karmiąca piersią je pelnoziarnisty chleb. 😮

    • Reply
      SiostryADiHD
      2 stycznia 2018 at 23:59

      Jacek ten chleb z ziaren je :))) ja mogę popatrzeć.. chociaż kawałek spróbowałam

  • Reply
    Kamila
    1 stycznia 2018 at 20:17

    Hejka! Własnie z piekarnika wyjęłam chlebek! Niestety nie moglam się doczekać, aż go spróbuję więc uszczypnęłam kawałeczek goracego. Smak mega i te chrupiace ziarenka. Będę robic go częściej. Chociaż w wersji na słodko też pewnie byłby super, z żurawiną, rodzynkami i miodem zamiast soli. Pozdrawiam

    • Reply
      SiostryADiHD
      2 stycznia 2018 at 08:50

      Ooooo super!!! Wiesz, ze tez o tym myślimy?? Zrobimy z rodzynkami kolejny!?!

    Leave a Reply