Dobra bez owijania w bawełnę, lecimy z przepisem. Z tych składników wyszły nam dwa chlebki 🙂
500 GRAM ZIAREN:
- 200 g płatków owsianych górskich bądź pełnoziarnistych
- 100g słonecznika
- 50g orzechów laskowych
- 50g pestek dyni
- 50g sezamu
- 50g ziaren siemienia lnianego (plus dodatkowo dwie łyżki na zmielenie)
- sól morska do smaku, tak z dwie łyżeczki trzeba wrzucić
- 1,5 szklanki wody
Wsyp do miski wszystkie ziarna (płatki, słonecznik, orzechy, dynia, sezam siemię) i sól – wymieszaj.
2 łyżki siemienia lnianego mielimy w młynku do kawy(my nie mieliśmy młynka więc, kombinowaliśmy blenderem, nie udało się zmielić hahaha ale chlebek i tak wyszedł), zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na kilka minut do zaparzenia. Ale uwaga podobno zamiast tych dwóch łyżek siemienia, można alternatywnie dodać jajko!!! I też wszystko się ze sobą sklei <3
Dodajemy ten roztwór do reszty ziaren;
Następnie dodajemy stopniowo wodę i mieszamy;
Masa będzie wilgotna;
Zostawiamy wszystko na 2h, aby woda wchłonęła w ziarna. Masa zmięknie;
Wykładamy formę (keksówkę) papierem do pieczenia i wykładamy masę (ugniatamy łyżką). U nas wyszły dwie keksówki!
Piekarnik nastawić na 180 stopni góra-dół , piec około godzinę (my trzymaliśmy 1h 20 min);
Wyjmujemy z formy razem z papierem, odstawiamy do ostygnięcia – więc paluchy precz!
Chlebek wyszedł smaczny i nie rozwala się. Kroimy dopiero po wystygnięciu! Myślę, że można dodac tez zamiennie inne ziarna. Łącznie wychodzi 500g różnych ziaren w chlebku (może np jakieś inne orzechy dodać następnym razem hmmm:P)
Jeżeli już tutaj jesteście to koniecznie sprawdźcie nasz HIT!!! Bardzo proste, szybkie i smaczne BROWNIE BEZ MĄKI. Kilkadziesiąt osób już wypróbowało ten przepis i są zachwycone <3
9 komentarzy
Magda
14 sierpnia 2019 at 21:52A piekarnik z termoobiegiem czy bez i jak bez to pieczenie od góry i dołu czy jak? Jestem mega początkująca
K
21 marca 2018 at 18:54Bez przesady z tym, ze kobieta karmiaca nie moze jesc tego chleba. Moj jest wlasnie w piekarniku. Karmie piersia juz od 6 miesiecy i niczego sobie nie odmawiam. Dziecku nic nie jest, szczesliwie i zdrowo sie chowa 🙂
SiostryADiHD
22 marca 2018 at 17:35Ja też :))))
Karolina
3 marca 2018 at 08:34Chleb super! Ze względu na nietolerancję płatki owsiane zamienilam na jaglane i gryczane, a orzechy laskowe na włoskie. Pychota;)
Jadzia
14 lutego 2018 at 15:08Zrobiłam w końcu wasz chleb jest mega mega wspaniały i i córce chodź karmię piersią nic nie dolega a już dziś 2 bochenek jemy kolejne wieczorem lądują w piekarniku
Amelka
2 stycznia 2018 at 21:39Zastanawia mnie jak kobieta karmiąca piersią je pelnoziarnisty chleb. 😮
SiostryADiHD
2 stycznia 2018 at 23:59Jacek ten chleb z ziaren je :))) ja mogę popatrzeć.. chociaż kawałek spróbowałam
Kamila
1 stycznia 2018 at 20:17Hejka! Własnie z piekarnika wyjęłam chlebek! Niestety nie moglam się doczekać, aż go spróbuję więc uszczypnęłam kawałeczek goracego. Smak mega i te chrupiace ziarenka. Będę robic go częściej. Chociaż w wersji na słodko też pewnie byłby super, z żurawiną, rodzynkami i miodem zamiast soli. Pozdrawiam
SiostryADiHD
2 stycznia 2018 at 08:50Ooooo super!!! Wiesz, ze tez o tym myślimy?? Zrobimy z rodzynkami kolejny!?!