Jedzenie

Śniadanie – szparagi i jajko w koszulce

Kiedy mamy więcej czasu na zrobienie śniadania – warto troszeczkę zaszaleć 🙂

Wiosna, piękne słońce, świeże warzywa – aż się prosi, aby zrobić piękne, kolorowe śniadanie. Gdy zobaczyłam w sklepie zielone szparagi oszalałam! Wiedziałam, że muszę coś z nimi przyrządzić!

Szparagi z jajkiem w koszulce.

Składniki:

  • pieczywo – polecam, aby pieczywo było płaskie, tak, aby nakładane na nie szparagi i jajko nie zsuwały się,
  • majonez lub dużo lepsza opcja – sos holenderski (Milena próbuje wszystkim wmówić, że użyty przez nas majonez był fit :P),
  • szynka dojrzewająca: parmeńska lub szwarcwaldzka,
  • zielone szparagi,
  • jajka,
  • ocet winny,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Chleb, bagietkę, czy bułkę wkładamy do piekarnika. Jeżeli tego nie zrobimy to położenie gorących szparagów na pieczywie spowoduje jego zmiękczenie.
W międzyczasie wstawiamy dwa garnki z gorącą, osoloną wodą, można dodać także szczyptę cukru. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparagi, złamią się same w odpowiednim miejscu. Wszystkie szparagi wiążemy i wkładamy do wrzątku na stojąco – gotujemy ok. 8min.
W drugim garnku gotujemy wodę z ok. 3 łyżkami octu winnego, białego. Jajko wbijamy do małej miseczki nie uszkadzając żółtka, łyżką mieszamy wodę w garnku tworząc tzw. wirek i w ten wir delikatnie przelewamy jajko z miseczki. Łyżką kontrolujemy, aby białko owijało się wokół żółta. Jajko gotujemy ok. 3 min., tak aby białko było ścięte, a żółtko pozostało płynne. Delikatnie łyżką cedzakową wyjmujemy jajko.
Chrupiące pieczywo smarujemy majonezem, nakładamy na to plasterek szynki dojrzewającej, układamy szparagi i na wierzch delikatnie kładziemy jajko, przyprawiamy je solą i pieprzem. Tadam! Wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej! <3

SMACZNEGO!

Milka w międzyczasie przygotowała także pastę z tuńczyka i obiecała Wam przepis, więc bardzo proszę:

Pasta z tuńczyka.

Składniki:

  • puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju lub w sosie własnym,
  • kostka białego sera,
  • twaróg delikatny (ja używam President) 200g – alternatywnie, jeżeli nie masz tego serka możesz dodać do pasty małe opakowanie jogurtu naturalnego,
  • cebula (ilość zależnie od upodobań),
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Siekam cebulę oraz szczypiorek, wszystkie składniki wrzucam do miski i widelcem staram się wyrobić je na jednolitą masę. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku.

Takim pysznym śniadankiem zaczęłyśmy dzień w Mielno Apartments! Musiałyśmy nakarmić Karolinę Paluszkiewicz @onicniepytaj i Michała Szuberta, w końcu w trakcie się napracowali i zrobili dla nas te zdjęcia i film! <3

Ymmmm!!! Pycha!
A Wy z czym lubicie jeść szparagi?

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    ANETA
    11 maja 2018 at 20:32

    Ignacy wymiata na tym zdjęciu z talerzem ze szparagami 😀 Wygląda „matka, dej mi już tą kanapkę!” 😀 hahah

    • Reply
      SiostryADiHD
      12 maja 2018 at 08:32

      hahah racja!

  • Reply
    Wykreślone z listy - WENECJA! :) - Siostry ADiHD
    11 maja 2018 at 19:56

    […] dnia po śniadaniu ze szparagami, szynką parmeńską i jajkiem sadzonym (przepis znajdziecie TUTAJ) ruszamy na Lido. Cel jeden – plażowanie. Wsiadamy do tramwaju wodnego, ten w odróżnieniu […]

  • Leave a Reply