Jak wiecie siedzę teraz większość czasu w mieszkaniu z Ignacym 🙂 Czasami synek ma leniwe, senne dni i wtedy mam sporo czasu dla siebie. Dziś Magda z Milka (taaak ta do której chodziliśmy do szkoły rodzenia) podsunęła mi przepis na łatwą i szybką szarlotkę. Jak przeczytałam skład byłam w szoku! Od razu sprawdziłam czy mam składniki i godz. później wyciągałam ciasto z pieca. Przepis ten jest od Soni Bohosiewicz (a dokładnie jej teściowej), można znaleźć go u niej na FB. Jednak prosiliście mnie, abym spisała go również tutaj, aby zawsze moc go odnaleźć 🙂 Od razu przepraszam za jakość zdjęć, ale ściągnęłam je z instastory hahaha! Naciskaliście mnie, abym jak najszybciej wrzuciła to na blog, zatem coś musiałam dodać.
Łatwa i szybka szarlotka
Przepis podobno nosi nazwę SZARLOTKA LENIWEJ ŻONY hahaha! Coś w tym jest, bo nie napracujecie się z pewnością. Od razu zaznaczam – nie jest to takie fit jak nasze BROWNIE, ale co tam 😛
ZACZYNAMY!!! Nastaw piekarnik na 200 stopni, góra-dół
SKŁADNIKI
- szklanka mąki (ja dałam pół zwykłej białej i pół pełnoziarnistej)
- Pół szklanki cukru
- szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jabłka (może być więcej)
- kostka twardego masła (trzymajcie w lodówce, żeby dobrze się kroiło)
- cukier waniliowy (nie miałam wiec dałam trzcinowy)
- cynamon
EDIT: Osobiście następnym razem dodam mniej cukru i więcej jabłek 🙂 Ale i tak jest pyszna. Ahaa i zamiast bułki tartej można dać kaszę manną. BUZIAKI!
Sposób przygotowania:
Wsyp pierwsze cztery produkty do miski i wymieszaj (mąka, cukier, bułka tarta, proszek);
Wysyp połowę mieszaniny z miski na dno tortownicy i wyrównaj;
Na to połóż pokrojone jabłka w kostkę – posyp je cukrem waniliowym i cynamonem.
Na jabłka wysyp druga polowe mieszaniny z miski;
Na koniec pokrój kostke masła i rozłóż ją po całości tortownicy (to ostatnia warstwa szarlotki)
200 stopni 50 minut
TAADAAM KONIEC! Też byłam zdziwiona, że nie trzeba używać miksera, blendera, dodawać jajek itd… Ale ciasto wyszło i jest pycha 🙂 Zaleca się jeść z lodami :D:D:D
Piszcie koniecznie tutaj jak zrobicie! Czekam na info!
P.S. Soniu Bohosiewicz wszyscy dziękują za super przepis 😛
Koniecznie sprawdźcie także przepis na naszą słodką tartę!
84 komentarze
Ari
27 września 2022 at 12:58Mega pyszne ciasto ! Polecam
Alicja
18 sierpnia 2019 at 09:12Ludzie wy chyba nie jedliście szarlotki prawdziwej.
Widzę zachwyty w komentarzach to pomyślałam ze sprawdzę co to za zajebista szarlotka ma być.
Porażka jakaś w życiu gorszej nie jadłam. Poszła do śmieci bo nikt nie chciał tego świństwa jeść.
Paula
3 października 2018 at 23:44Dziewczyny! A po co w przepisie proszek do pieczenia??? Sprawdzałam przepis u Sonii i tam nic takiego nie ma…
Ewa biochemik
12 marca 2018 at 21:45Wszystko ok ale w 200 stopniach to masło już staje się trujące. To zbyt dużo ponad temperaturę dymienia masła…
SiostryADiHD
12 marca 2018 at 22:44Zatem napiszemy do twórcy przepisu. tylko jak go znaleźć hmmm przepis krąży już od dobrych paru lat. Bardzo dobrze, że to zasugerowałaś.
Emi
22 września 2019 at 14:55A wiesz, że jak wrzucasz masło na patelnie, żeby coś usmażyć, masz dużo większa temperaturę, niż 200C ?
Ania
11 marca 2018 at 10:57Pomocy! Bardzo chciałam zrobić dzisiaj tą szarlotkę, ale nie mam tortownicy tylko prostokątną blachę. Jak dobrać składniki?
Karojinka
23 marca 2018 at 15:06Robilam na prostokatnej tyle samo skladnikow 🙂 wyszlo mega.
Lidka
25 lutego 2018 at 12:55Wczoraj zrobilam i wyszlo!!! Pycha …dodam ze to moja pierwsza szarlotka :). Pozdrawiam Was
Bulba
15 lutego 2018 at 13:03Zrobiłem wg instrukcji i coś mi nie wyszło – fragmenty ciasta są ok, a duża część jest proszkiem.
Paulina
3 kwietnia 2018 at 15:43U mnie to samo
Sylwia
12 lutego 2018 at 20:41Wlasnie wyjełam ją z pieca…
Musialam spróbowac!!.. i to jest rewelacja…przepyszne ciasto…
Słodka tarta - prosta i szybka! - Siostry ADiHD
12 lutego 2018 at 19:36[…] znać czy wyszło! <3 Jeśli z tą tartą będziecie szaleć jak z szarlotką, brownie i kotlecikami francuskimi to koniecznie wystawiając zdjęcie podpiszcie je hashtagiem […]
Kaśka
9 lutego 2018 at 17:39Robiłam tę szarlotkę kilka lat temu,później o niej zapomniałam.Teraz znalazłam wasz przepis i właśnie wyciągnęłam z piekarnika.Tym razem zrobiłam z kaszą manną i jest pyszna.
Mary_lu
2 lutego 2018 at 18:25No kurde dobra ale jaka słodkaaaaa za slodka choć mój trzy i pół latek wcina aż się uszy trzęsą, ja dałam i tak 3/4 szklanki cukru brązowego wiec myśle ze 0,5 max powinno być i już bez dodatkowego cukru na jabłkach i więcej jabłek bo dałam tylko dwa i pyszny zjadłam za dużo
Paula
2 lutego 2018 at 16:39Jaka średnica tortownicy dla podanych ilosci?Bo właśnie się za nia zabieram 🙂
Natii
29 stycznia 2018 at 17:15Sama w to nie wirze ale zrobiłam szarlotke hii !!
SiostryADiHD
30 stycznia 2018 at 19:58hahahah dobry przepis co?
Leniwa Gocha
27 stycznia 2018 at 17:17Zrobiłam i ja!!!! Jestem za leniwa na gotowanie i pieczenie z trudem przyszło zrobić i ta ale tak prosta do zrobienia ze będę ja robić częściej i PYCHA
Karolina
19 stycznia 2018 at 19:57Szarlotka pycha!!!
Asia.konieczna
15 stycznia 2018 at 21:36Faktycznie nastepnym azem tez dam mniejcukru I kupie inna bulke tarta taka do deserów 😛 (u mnie w Norwegii taka jest ) bo ta co dalam jakas twarda wyszla
Dalam 6 jablek 😀 rewelacja
Marta
15 stycznia 2018 at 14:36Dziewczyny, czy możecie podać średnicę i wysokość Waszej formy? Dziękuję :*
Ania
15 stycznia 2018 at 10:52Wczoraj zrobiłam, bo mieli znajomi wpaść z wizytą a akurat miałam wszystkie składniki w domu. Przepis rewelacja. Syn przyjaciół, niejadek tak się zajadał tym ciastem, że aż miło było patrzeć. Następnym razem też zrobię bo jest szybki przepis i wychodzi idelanie. Dziękuję za polecenie ;-*
Ola
14 stycznia 2018 at 13:09Ciasto właśnie w piekarniku jeszcze 20 min i gotowe. Mam nadzieję, że wyjdzie
SiostryADiHD
15 stycznia 2018 at 14:15i jak?:)
Ola
15 stycznia 2018 at 17:22PRZEpychota. 🙂 🙂 🙂
Chyba następnym razem dam kaszę mannę, bo bułka tarta ma jednak taki swój posmak, ale i tak jest przepyszna i banalna. 🙂
Nawet będąc przeziębioną da się zrobić. 🙂
SiostryADiHD
17 stycznia 2018 at 12:55hahah racja nawet w chorobie znajdą się siły..
Dorota
13 stycznia 2018 at 16:19Witam a blaszkę trzeba nasmarować?
SiostryADiHD
13 stycznia 2018 at 16:22ja smarowałam 🙂 papierem wyłożyłam nawet.
ULA
10 stycznia 2018 at 21:49Dzisiaj zrobiłam, dałam kaszkę manną jak radziłyście wyszła rewelacyjnie,wszyscy się zachwycali. Pysznaaa!!!
Ela
10 stycznia 2018 at 13:52Przepis prosty i pyszny ale przyszło mi do głowy czy zamiast bułki tartej można dać siemię lniane mielone?
SiostryADiHD
10 stycznia 2018 at 17:31można kasze manną
Rudzienka
9 stycznia 2018 at 22:03Szarlotka Leniwej Żony hahah czas zablysnac w kuchni 😉
SiostryADiHD
10 stycznia 2018 at 17:32ahah no a jaaak!
Dominika
9 stycznia 2018 at 12:58Szarlotka sypana – uwielbiam ja, zwłaszcza na ciepło z lodami. Ja akurat zamiast bułki tartej daje szklankę kaszy manny a masło ścieram na tarce o grubych oczkach 🙂
Justyna
8 stycznia 2018 at 20:12Przepis jest tak prosty, że aż siostrą nie możemy uwierzyć, że wyjdzie i musimy się przekonać 😀 szarlotka w piekarniku
Pozytywne z Was dziewczyny, pozdrawiamy!
SiostryADiHD
9 stycznia 2018 at 19:28BUZIAKI!! MAM NADZIEJĘ, ŻE WYSZŁA!
Klaudia
8 stycznia 2018 at 17:15Na pewno w domu spróbuję to zrobić ;*
Natalia
8 stycznia 2018 at 16:10Pycha 🙂 szybki przepis, zapach podczas pieczenia sprawiał że każdemu z domowników ślinka ciekła. Dałam dużo więcej jabłek. Podałam ja z lodami waniliowy mniam 🙂
SiostryADiHD
9 stycznia 2018 at 19:29mniaaam!
Asia
7 stycznia 2018 at 11:37Się piecze mąka kasztanowa, cukier brązowy i kokosowy brakło jabłek dałam gruszkę hmmm No nie wiem nie wiem co to będzie ale ślina już cieknie całej rodzinie
SiostryADiHD
7 stycznia 2018 at 17:14I jak???
Asia
8 marca 2018 at 15:36O ja głupia dopiero zauważyłam, że pisałyście Wyszło !!!!wlasnie zrobiłam kolejny raz ❤️Jesteście bossssskie jak ta tarta z białą czekoladą
Magda
6 stycznia 2018 at 19:28Nie rozpedzalabym sie z tym ze nie moze nie wyjsc Drogie Panie moje fakt, smaczne w smaku ale nie trzyma sie kupy, trzeba lyzka nabierac z blachy
SiostryADiHD
6 stycznia 2018 at 20:57Hmmm dostałam zdj z 40 szarlotek 🙂 nikomu się nie rozpadała, oczywiście po ostygnięciu! Bo na gorąco się rozpadnie
Ewa
5 stycznia 2018 at 19:20Moja mama dziwiła się jak coś z tego może wyjść. Jeszcze podczas wkładania tortownicy do piekarnika pytała czy jestem pewna, że coś z tego będzie 😀 Wyszło mega! Rzeczywiście dałam trochę mniej cukru i jak dla mnie teraz jest idealna 🙂 Z pewnością pierwszy i nie ostatni raz się na nią skusiłam! 😀
P.S. Przepis na pierniczki też wypróbowałam przed świętami, mega! Uwielbiam takie proste, szybkie i nieskomplikowane przepisy!
Dzięki dziewczyny! Pozdrawiam cieplutko! <3
SiostryADiHD
6 stycznia 2018 at 20:58Bardzo nam miło!!!! Zrób brownie koniecznie
patka
5 stycznia 2018 at 19:09przepis rewelacja, kilka chwil i gotowa 🙂 szklanka cukru to faktycznie za dużo, ale ogólnie jest naprawdę bardzo smaczna, super dziewczyny
ANETA
4 stycznia 2018 at 21:04Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale mi wyszlo strasznie mokre. Po roztopieniu góry wszystko siadlo i jest bardzo tłuste Tak sobie myślę że może za bardzo rozgrzalam piekatnik . Jakieś sugestie. Będę wdzięczna bo tak miałam na nie ochotę. Pozdrawiam oraz życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Wiktoria
6 stycznia 2018 at 17:21Być może miałaś mniejszą foremkę i kostka masła to za dużo. Ja z tego przepisu pieke w tortownicy bodajże 23 cm i na wierzchu zawsze układam mniej niż kostkę masła 🙂
eM
17 czerwca 2018 at 09:45Ja miałam podobnie. Wszystko wyszło spoko, ale za bardzo czuć to masło, tak tlusto jakoś jak dla mnie. I wcale nie dałam za dużo. Dało się zjeść, dość smaczne, ale uważam, że ten tłuszcz tam bardziej dominuje niż w normalnej szarlotce, co niekoniecznie mi pasuje.
Marta tusia
4 stycznia 2018 at 14:40w jakiej dzielnicy Łodzi mieszkacie? 🙂
Ewa
4 stycznia 2018 at 00:00Hej, a ja mam pytanie: termoobieg czy gora-dol?:) Dzieki i pozdrawiam 🙂
SiostryADiHD
4 stycznia 2018 at 17:17Wyjdzie tak i tak 🙂
Asia
3 stycznia 2018 at 22:59Szarlotka jest obłędna :)ja zamiast cukru dałam ksylitol 🙂
Asia
8 marca 2018 at 15:38Ile trzeba dać ksylitolu ?
Magdziak / Magdalena
3 stycznia 2018 at 20:15Właśnie zrobiłam – piecze się!
Dodałam 2 łyżki mąki kokosowej 😉
Pół na pół manny z bułką tartą.
Cukier pół na pół trzcinowy z białym.
5 jabłek.
Jestem bardzo ciekawa co z tego wyjdzie! 😉
;***
P.S.
A jak nie wyjdzie, to jutro będę w Łodzi na uczelni to was znajdę i wrzucę na balkon o ile macie, hihi 😉
SiostryADiHD
3 stycznia 2018 at 20:26hahahahahha 🙂 wyjdzie! <3
angela
3 stycznia 2018 at 18:49Hahaha a ja myslalam patrzac na zdjecie ze to pokrojone na gorze to biala czekolada 😀 jutro ja robie!
SiostryADiHD
3 stycznia 2018 at 19:26hhahhahah :)))
Marzena
3 stycznia 2018 at 18:19ciasto wyszło z pieca mam nadzieję że będzie pycha
Ewa
3 stycznia 2018 at 17:13Dzisiaj dzień leżakowania,32tydz. Ciazy:)
Ale przepis postawił mnie na nogii,właśnie się zabieram:)
SiostryADiHD
3 stycznia 2018 at 19:27suuuuper!
Sandra
3 stycznia 2018 at 16:02Hej właśnie zabieram się za ciacho, mam tylko pytanie czy jablka mają być ze skóra czy obieramy? Pozdrawiam ☺
Kik
3 stycznia 2018 at 17:27Obojętnie 😉
SiostryADiHD
3 stycznia 2018 at 19:27ja nie obierałam 🙂
Aleksa
3 stycznia 2018 at 14:21Ile cukru dałaś?
SiostryADiHD
3 stycznia 2018 at 14:59No tak jak w przepisie 1 szklanke. Ale nastepnym razem dam mniej! 🙂
Asia
3 stycznia 2018 at 09:36Ja robiłam dwa razy ale troszkę zmodyfikowałam przepis zwłaszcza pod względem ilości cukru bo dla mnie w pierwotnym przepisie jest za słodka i teraz daje pół szklanki cukru i kwaśne jabłka, dodatkowo daje mniej bułki tartej i wychodzi super
SiostryADiHD
3 stycznia 2018 at 12:18no ja robiłam pierwszy raz. tez dam mniej cukru i więcej jabłek następnym razem.
Kinga
2 stycznia 2018 at 23:40Jest 23.39 a ja właśnie wyciaglam z piekarnika i czekam, aż ostygnie. Wyglada i pachnie cudownie ❤
SiostryADiHD
2 stycznia 2018 at 23:55Hahahaha cudownie! Niemożliwa jesteś 🙂
paula
2 stycznia 2018 at 22:24Ja też zamiast bułki daje kasze manne jest meeega, cisto znika w mgnieniu oka !
SiostryADiHD
2 stycznia 2018 at 23:56To spróbuje tak zrobić następnym razem 🙂
Aleksandra
2 stycznia 2018 at 22:08Koniecznie muszę zrobić !
Jak duża tortownica? 🙂
SiostryADiHD
2 stycznia 2018 at 23:57Jutro zmierzę 🙂 wyjdzie pewnie w większej i mniejszej 😉
Beata
2 stycznia 2018 at 22:05Ja dzielilam skladniki sypkie na 3. I jabłka na 2 części (sypkie+jablka+sypkie+jablka+sypkie +masło w plastrach) Wiadomo,jak kto lubi Raz tez jabłka zmieszałam z marchewką. Pycha
SiostryADiHD
2 stycznia 2018 at 23:57Bardzo fajny pomysł 🙂 szczególnie w mniejszej tortownicy
iza
2 stycznia 2018 at 21:54Ostatnio robiłam pyszne chociaż mam wrażenie że za dużo bułki tartej
SiostryADiHD
2 stycznia 2018 at 23:58Ja następnym razem więcej jabłek dam
Marta
2 stycznia 2018 at 21:45Przygotuje szarotkę od Soni już jakiś czas i wszyscy którzy jedli ja są zachwyceni. Najpiękniejsze jest to że nie może nie wyjść. Ale Wasz przepis również wypróbuję.
Wszystkiego dobrego w nowym roku dla Was ❤️
SiostryADiHD
2 stycznia 2018 at 23:58Przepis jest ten sam 😉 pisałam na początku, ze to jej przepis 🙂
Klaudia
2 stycznia 2018 at 21:38Zamiast bułki tartej swietnie tez sprawdza sie kasza manna pychotka
SiostryADiHD
2 stycznia 2018 at 23:59Hyhmmmmm :)))