Jedzenie Z życia wzięte

łatwa i szybka szarlotka

łatwa i szybka szarlotka

Jak wiecie siedzę teraz większość czasu w mieszkaniu z Ignacym 🙂 Czasami synek ma leniwe, senne dni i wtedy mam sporo czasu dla siebie. Dziś Magda z Milka (taaak ta do której chodziliśmy do szkoły rodzenia) podsunęła mi przepis na łatwą i szybką szarlotkę. Jak przeczytałam skład byłam w szoku! Od razu sprawdziłam czy mam składniki i godz. później wyciągałam ciasto z pieca. Przepis ten jest od Soni Bohosiewicz (a dokładnie jej teściowej), można znaleźć go u niej na FB. Jednak prosiliście mnie, abym spisała go również tutaj, aby zawsze moc go odnaleźć 🙂 Od razu przepraszam za jakość zdjęć, ale ściągnęłam je z instastory hahaha! Naciskaliście mnie, abym jak najszybciej wrzuciła to na blog, zatem coś musiałam dodać.

Łatwa i szybka szarlotka

Przepis podobno nosi nazwę SZARLOTKA LENIWEJ ŻONY hahaha! Coś w tym jest, bo nie napracujecie się z pewnością. Od razu zaznaczam – nie jest to takie fit jak nasze BROWNIE, ale co tam 😛

ZACZYNAMY!!! Nastaw piekarnik na 200 stopni, góra-dół

SKŁADNIKI

  • szklanka mąki  (ja dałam pół zwykłej białej i pół pełnoziarnistej)
  • Pół szklanki cukru
  • szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jabłka (może być więcej)
  • kostka twardego masła (trzymajcie w lodówce, żeby dobrze się kroiło)
  • cukier waniliowy (nie miałam wiec dałam trzcinowy)
  • cynamon

EDIT: Osobiście następnym razem dodam mniej cukru  i więcej jabłek 🙂 Ale i tak jest pyszna. Ahaa i zamiast bułki tartej można dać kaszę manną. BUZIAKI!

Sposób przygotowania:

Wsyp pierwsze cztery produkty do miski i wymieszaj (mąka, cukier, bułka tarta, proszek);

Wysyp połowę mieszaniny z miski na dno tortownicy i wyrównaj;

Na to połóż pokrojone jabłka w kostkę – posyp je cukrem waniliowym i cynamonem.

Na jabłka wysyp druga polowe mieszaniny z miski;

Na koniec pokrój kostke masła i rozłóż ją po całości tortownicy (to ostatnia warstwa szarlotki)

200 stopni 50 minut

TAADAAM KONIEC! Też byłam zdziwiona, że nie trzeba używać miksera, blendera, dodawać jajek itd… Ale ciasto wyszło i jest pycha 🙂 Zaleca się jeść z lodami :D:D:D

łatwa i szybka szarlotka łatwa i szybka szarlotka

 

Piszcie koniecznie tutaj jak zrobicie! Czekam na info!

P.S. Soniu Bohosiewicz wszyscy dziękują za super przepis 😛

Koniecznie sprawdźcie także przepis na naszą słodką tartę!

You Might Also Like

84 komentarze

  • Reply
    Ari
    27 września 2022 at 12:58

    Mega pyszne ciasto ! Polecam

  • Reply
    Alicja
    18 sierpnia 2019 at 09:12

    Ludzie wy chyba nie jedliście szarlotki prawdziwej.
    Widzę zachwyty w komentarzach to pomyślałam ze sprawdzę co to za zajebista szarlotka ma być.
    Porażka jakaś w życiu gorszej nie jadłam. Poszła do śmieci bo nikt nie chciał tego świństwa jeść.

  • Reply
    Paula
    3 października 2018 at 23:44

    Dziewczyny! A po co w przepisie proszek do pieczenia??? Sprawdzałam przepis u Sonii i tam nic takiego nie ma…

  • Reply
    Ewa biochemik
    12 marca 2018 at 21:45

    Wszystko ok ale w 200 stopniach to masło już staje się trujące. To zbyt dużo ponad temperaturę dymienia masła…

    • Reply
      SiostryADiHD
      12 marca 2018 at 22:44

      Zatem napiszemy do twórcy przepisu. tylko jak go znaleźć hmmm przepis krąży już od dobrych paru lat. Bardzo dobrze, że to zasugerowałaś.

    • Reply
      Emi
      22 września 2019 at 14:55

      A wiesz, że jak wrzucasz masło na patelnie, żeby coś usmażyć, masz dużo większa temperaturę, niż 200C ?

  • Reply
    Ania
    11 marca 2018 at 10:57

    Pomocy! Bardzo chciałam zrobić dzisiaj tą szarlotkę, ale nie mam tortownicy tylko prostokątną blachę. Jak dobrać składniki?

    • Reply
      Karojinka
      23 marca 2018 at 15:06

      Robilam na prostokatnej tyle samo skladnikow 🙂 wyszlo mega.

  • Reply
    Lidka
    25 lutego 2018 at 12:55

    Wczoraj zrobilam i wyszlo!!! Pycha …dodam ze to moja pierwsza szarlotka :). Pozdrawiam Was

  • Reply
    Bulba
    15 lutego 2018 at 13:03

    Zrobiłem wg instrukcji i coś mi nie wyszło – fragmenty ciasta są ok, a duża część jest proszkiem.

    • Reply
      Paulina
      3 kwietnia 2018 at 15:43

      U mnie to samo

  • Reply
    Sylwia
    12 lutego 2018 at 20:41

    Wlasnie wyjełam ją z pieca…
    Musialam spróbowac!!.. i to jest rewelacja…przepyszne ciasto…

  • Reply
    Słodka tarta - prosta i szybka! - Siostry ADiHD
    12 lutego 2018 at 19:36

    […] znać czy wyszło! <3 Jeśli z tą tartą będziecie szaleć jak z szarlotką, brownie i kotlecikami francuskimi to koniecznie wystawiając zdjęcie podpiszcie je hashtagiem […]

  • Reply
    Kaśka
    9 lutego 2018 at 17:39

    Robiłam tę szarlotkę kilka lat temu,później o niej zapomniałam.Teraz znalazłam wasz przepis i właśnie wyciągnęłam z piekarnika.Tym razem zrobiłam z kaszą manną i jest pyszna.

  • Reply
    Mary_lu
    2 lutego 2018 at 18:25

    No kurde dobra ale jaka słodkaaaaa za slodka choć mój trzy i pół latek wcina aż się uszy trzęsą, ja dałam i tak 3/4 szklanki cukru brązowego wiec myśle ze 0,5 max powinno być i już bez dodatkowego cukru na jabłkach i więcej jabłek bo dałam tylko dwa i pyszny zjadłam za dużo

  • Reply
    Paula
    2 lutego 2018 at 16:39

    Jaka średnica tortownicy dla podanych ilosci?Bo właśnie się za nia zabieram 🙂

  • Reply
    Natii
    29 stycznia 2018 at 17:15

    Sama w to nie wirze ale zrobiłam szarlotke hii !!

    • Reply
      SiostryADiHD
      30 stycznia 2018 at 19:58

      hahahah dobry przepis co?

  • Reply
    Leniwa Gocha
    27 stycznia 2018 at 17:17

    Zrobiłam i ja!!!! Jestem za leniwa na gotowanie i pieczenie z trudem przyszło zrobić i ta ale tak prosta do zrobienia ze będę ja robić częściej i PYCHA

  • Reply
    Karolina
    19 stycznia 2018 at 19:57

    Szarlotka pycha!!!

  • Reply
    Asia.konieczna
    15 stycznia 2018 at 21:36

    Faktycznie nastepnym azem tez dam mniejcukru I kupie inna bulke tarta taka do deserów 😛 (u mnie w Norwegii taka jest ) bo ta co dalam jakas twarda wyszla
    Dalam 6 jablek 😀 rewelacja

  • Reply
    Marta
    15 stycznia 2018 at 14:36

    Dziewczyny, czy możecie podać średnicę i wysokość Waszej formy? Dziękuję :*

  • Reply
    Ania
    15 stycznia 2018 at 10:52

    Wczoraj zrobiłam, bo mieli znajomi wpaść z wizytą a akurat miałam wszystkie składniki w domu. Przepis rewelacja. Syn przyjaciół, niejadek tak się zajadał tym ciastem, że aż miło było patrzeć. Następnym razem też zrobię bo jest szybki przepis i wychodzi idelanie. Dziękuję za polecenie ;-*

  • Reply
    Ola
    14 stycznia 2018 at 13:09

    Ciasto właśnie w piekarniku jeszcze 20 min i gotowe. Mam nadzieję, że wyjdzie

    • Reply
      SiostryADiHD
      15 stycznia 2018 at 14:15

      i jak?:)

      • Reply
        Ola
        15 stycznia 2018 at 17:22

        PRZEpychota. 🙂 🙂 🙂
        Chyba następnym razem dam kaszę mannę, bo bułka tarta ma jednak taki swój posmak, ale i tak jest przepyszna i banalna. 🙂
        Nawet będąc przeziębioną da się zrobić. 🙂

        • Reply
          SiostryADiHD
          17 stycznia 2018 at 12:55

          hahah racja nawet w chorobie znajdą się siły..

  • Reply
    Dorota
    13 stycznia 2018 at 16:19

    Witam a blaszkę trzeba nasmarować?

    • Reply
      SiostryADiHD
      13 stycznia 2018 at 16:22

      ja smarowałam 🙂 papierem wyłożyłam nawet.

  • Reply
    ULA
    10 stycznia 2018 at 21:49

    Dzisiaj zrobiłam, dałam kaszkę manną jak radziłyście wyszła rewelacyjnie,wszyscy się zachwycali. Pysznaaa!!!

  • Reply
    Ela
    10 stycznia 2018 at 13:52

    Przepis prosty i pyszny ale przyszło mi do głowy czy zamiast bułki tartej można dać siemię lniane mielone?

    • Reply
      SiostryADiHD
      10 stycznia 2018 at 17:31

      można kasze manną

  • Reply
    Rudzienka
    9 stycznia 2018 at 22:03

    Szarlotka Leniwej Żony hahah czas zablysnac w kuchni 😉

    • Reply
      SiostryADiHD
      10 stycznia 2018 at 17:32

      ahah no a jaaak!

  • Reply
    Dominika
    9 stycznia 2018 at 12:58

    Szarlotka sypana – uwielbiam ja, zwłaszcza na ciepło z lodami. Ja akurat zamiast bułki tartej daje szklankę kaszy manny a masło ścieram na tarce o grubych oczkach 🙂

  • Reply
    Justyna
    8 stycznia 2018 at 20:12

    Przepis jest tak prosty, że aż siostrą nie możemy uwierzyć, że wyjdzie i musimy się przekonać 😀 szarlotka w piekarniku
    Pozytywne z Was dziewczyny, pozdrawiamy!

    • Reply
      SiostryADiHD
      9 stycznia 2018 at 19:28

      BUZIAKI!! MAM NADZIEJĘ, ŻE WYSZŁA!

  • Reply
    Klaudia
    8 stycznia 2018 at 17:15

    Na pewno w domu spróbuję to zrobić ;*

  • Reply
    Natalia
    8 stycznia 2018 at 16:10

    Pycha 🙂 szybki przepis, zapach podczas pieczenia sprawiał że każdemu z domowników ślinka ciekła. Dałam dużo więcej jabłek. Podałam ja z lodami waniliowy mniam 🙂

    • Reply
      SiostryADiHD
      9 stycznia 2018 at 19:29

      mniaaam!

  • Reply
    Asia
    7 stycznia 2018 at 11:37

    Się piecze mąka kasztanowa, cukier brązowy i kokosowy brakło jabłek dałam gruszkę hmmm No nie wiem nie wiem co to będzie ale ślina już cieknie całej rodzinie

    • Reply
      SiostryADiHD
      7 stycznia 2018 at 17:14

      I jak???

      • Reply
        Asia
        8 marca 2018 at 15:36

        O ja głupia dopiero zauważyłam, że pisałyście Wyszło !!!!wlasnie zrobiłam kolejny raz ❤️Jesteście bossssskie jak ta tarta z białą czekoladą

  • Reply
    Magda
    6 stycznia 2018 at 19:28

    Nie rozpedzalabym sie z tym ze nie moze nie wyjsc Drogie Panie moje fakt, smaczne w smaku ale nie trzyma sie kupy, trzeba lyzka nabierac z blachy

    • Reply
      SiostryADiHD
      6 stycznia 2018 at 20:57

      Hmmm dostałam zdj z 40 szarlotek 🙂 nikomu się nie rozpadała, oczywiście po ostygnięciu! Bo na gorąco się rozpadnie

  • Reply
    Ewa
    5 stycznia 2018 at 19:20

    Moja mama dziwiła się jak coś z tego może wyjść. Jeszcze podczas wkładania tortownicy do piekarnika pytała czy jestem pewna, że coś z tego będzie 😀 Wyszło mega! Rzeczywiście dałam trochę mniej cukru i jak dla mnie teraz jest idealna 🙂 Z pewnością pierwszy i nie ostatni raz się na nią skusiłam! 😀
    P.S. Przepis na pierniczki też wypróbowałam przed świętami, mega! Uwielbiam takie proste, szybkie i nieskomplikowane przepisy!
    Dzięki dziewczyny! Pozdrawiam cieplutko! <3

    • Reply
      SiostryADiHD
      6 stycznia 2018 at 20:58

      Bardzo nam miło!!!! Zrób brownie koniecznie

  • Reply
    patka
    5 stycznia 2018 at 19:09

    przepis rewelacja, kilka chwil i gotowa 🙂 szklanka cukru to faktycznie za dużo, ale ogólnie jest naprawdę bardzo smaczna, super dziewczyny

  • Reply
    ANETA
    4 stycznia 2018 at 21:04

    Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale mi wyszlo strasznie mokre. Po roztopieniu góry wszystko siadlo i jest bardzo tłuste Tak sobie myślę że może za bardzo rozgrzalam piekatnik . Jakieś sugestie. Będę wdzięczna bo tak miałam na nie ochotę. Pozdrawiam oraz życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

    • Reply
      Wiktoria
      6 stycznia 2018 at 17:21

      Być może miałaś mniejszą foremkę i kostka masła to za dużo. Ja z tego przepisu pieke w tortownicy bodajże 23 cm i na wierzchu zawsze układam mniej niż kostkę masła 🙂

      • Reply
        eM
        17 czerwca 2018 at 09:45

        Ja miałam podobnie. Wszystko wyszło spoko, ale za bardzo czuć to masło, tak tlusto jakoś jak dla mnie. I wcale nie dałam za dużo. Dało się zjeść, dość smaczne, ale uważam, że ten tłuszcz tam bardziej dominuje niż w normalnej szarlotce, co niekoniecznie mi pasuje.

  • Reply
    Marta tusia
    4 stycznia 2018 at 14:40

    w jakiej dzielnicy Łodzi mieszkacie? 🙂

  • Reply
    Ewa
    4 stycznia 2018 at 00:00

    Hej, a ja mam pytanie: termoobieg czy gora-dol?:) Dzieki i pozdrawiam 🙂

    • Reply
      SiostryADiHD
      4 stycznia 2018 at 17:17

      Wyjdzie tak i tak 🙂

  • Reply
    Asia
    3 stycznia 2018 at 22:59

    Szarlotka jest obłędna :)ja zamiast cukru dałam ksylitol 🙂

    • Reply
      Asia
      8 marca 2018 at 15:38

      Ile trzeba dać ksylitolu ?

  • Reply
    Magdziak / Magdalena
    3 stycznia 2018 at 20:15

    Właśnie zrobiłam – piecze się!

    Dodałam 2 łyżki mąki kokosowej 😉
    Pół na pół manny z bułką tartą.
    Cukier pół na pół trzcinowy z białym.
    5 jabłek.
    Jestem bardzo ciekawa co z tego wyjdzie! 😉

    ;***

    P.S.
    A jak nie wyjdzie, to jutro będę w Łodzi na uczelni to was znajdę i wrzucę na balkon o ile macie, hihi 😉

    • Reply
      SiostryADiHD
      3 stycznia 2018 at 20:26

      hahahahahha 🙂 wyjdzie! <3

  • Reply
    angela
    3 stycznia 2018 at 18:49

    Hahaha a ja myslalam patrzac na zdjecie ze to pokrojone na gorze to biala czekolada 😀 jutro ja robie!

    • Reply
      SiostryADiHD
      3 stycznia 2018 at 19:26

      hhahhahah :)))

  • Reply
    Marzena
    3 stycznia 2018 at 18:19

    ciasto wyszło z pieca mam nadzieję że będzie pycha

  • Reply
    Ewa
    3 stycznia 2018 at 17:13

    Dzisiaj dzień leżakowania,32tydz. Ciazy:)
    Ale przepis postawił mnie na nogii,właśnie się zabieram:)

    • Reply
      SiostryADiHD
      3 stycznia 2018 at 19:27

      suuuuper!

  • Reply
    Sandra
    3 stycznia 2018 at 16:02

    Hej właśnie zabieram się za ciacho, mam tylko pytanie czy jablka mają być ze skóra czy obieramy? Pozdrawiam ☺

    • Reply
      Kik
      3 stycznia 2018 at 17:27

      Obojętnie 😉

    • Reply
      SiostryADiHD
      3 stycznia 2018 at 19:27

      ja nie obierałam 🙂

  • Reply
    Aleksa
    3 stycznia 2018 at 14:21

    Ile cukru dałaś?

    • Reply
      SiostryADiHD
      3 stycznia 2018 at 14:59

      No tak jak w przepisie 1 szklanke. Ale nastepnym razem dam mniej! 🙂

  • Reply
    Asia
    3 stycznia 2018 at 09:36

    Ja robiłam dwa razy ale troszkę zmodyfikowałam przepis zwłaszcza pod względem ilości cukru bo dla mnie w pierwotnym przepisie jest za słodka i teraz daje pół szklanki cukru i kwaśne jabłka, dodatkowo daje mniej bułki tartej i wychodzi super

    • Reply
      SiostryADiHD
      3 stycznia 2018 at 12:18

      no ja robiłam pierwszy raz. tez dam mniej cukru i więcej jabłek następnym razem.

  • Reply
    Kinga
    2 stycznia 2018 at 23:40

    Jest 23.39 a ja właśnie wyciaglam z piekarnika i czekam, aż ostygnie. Wyglada i pachnie cudownie ❤

    • Reply
      SiostryADiHD
      2 stycznia 2018 at 23:55

      Hahahaha cudownie! Niemożliwa jesteś 🙂

  • Reply
    paula
    2 stycznia 2018 at 22:24

    Ja też zamiast bułki daje kasze manne jest meeega, cisto znika w mgnieniu oka !

    • Reply
      SiostryADiHD
      2 stycznia 2018 at 23:56

      To spróbuje tak zrobić następnym razem 🙂

  • Reply
    Aleksandra
    2 stycznia 2018 at 22:08

    Koniecznie muszę zrobić !
    Jak duża tortownica? 🙂

    • Reply
      SiostryADiHD
      2 stycznia 2018 at 23:57

      Jutro zmierzę 🙂 wyjdzie pewnie w większej i mniejszej 😉

  • Reply
    Beata
    2 stycznia 2018 at 22:05

    Ja dzielilam skladniki sypkie na 3. I jabłka na 2 części (sypkie+jablka+sypkie+jablka+sypkie +masło w plastrach) Wiadomo,jak kto lubi Raz tez jabłka zmieszałam z marchewką. Pycha

    • Reply
      SiostryADiHD
      2 stycznia 2018 at 23:57

      Bardzo fajny pomysł 🙂 szczególnie w mniejszej tortownicy

  • Reply
    iza
    2 stycznia 2018 at 21:54

    Ostatnio robiłam pyszne chociaż mam wrażenie że za dużo bułki tartej

    • Reply
      SiostryADiHD
      2 stycznia 2018 at 23:58

      Ja następnym razem więcej jabłek dam

  • Reply
    Marta
    2 stycznia 2018 at 21:45

    Przygotuje szarotkę od Soni już jakiś czas i wszyscy którzy jedli ja są zachwyceni. Najpiękniejsze jest to że nie może nie wyjść. Ale Wasz przepis również wypróbuję.
    Wszystkiego dobrego w nowym roku dla Was ❤️

    • Reply
      SiostryADiHD
      2 stycznia 2018 at 23:58

      Przepis jest ten sam 😉 pisałam na początku, ze to jej przepis 🙂

  • Reply
    Klaudia
    2 stycznia 2018 at 21:38

    Zamiast bułki tartej swietnie tez sprawdza sie kasza manna pychotka

    • Reply
      SiostryADiHD
      2 stycznia 2018 at 23:59

      Hyhmmmmm :)))

    Leave a Reply