Jedzenie Z życia wzięte

Prosty przepis na pierniki

przepis na pierniki

Hej, dzisiaj szybki, świąteczny wpis z przepisem na pierniki. Śmiejemy się z Iloną, że choć jesteśmy tak podobne, to tak bardzo się różnimy. Wczoraj podczas pieczenia pierników rozkoszowałam się pięknym zapachem, który wypełnił moją kuchnię, jednak, gdy odwiedziła mnie Ilona – zapach przyprawił ją o mdłości. Nie znosi aromatu przyprawy korzennej, nienawidzi tez cynamonu, wanilii i goździków. Zabawne 😛

Choinka, mnóstwo świeczek w domu, świąteczna playlista, zakupy, pakowanie prezentów, ozdabianie mieszkania, a jednak muszę się przyznać, że pierników nigdy nie robiłam (mimo, że je uwielbiam). Shame!

W tym roku postanowiłam to zmienić. Ignaś lada dzień przyjdzie na świat, a matka nie potrafi robić pierników? O nie!

Przejrzałam kilka przepisów w internecie, oczywiście jak to ja – troszkę musiałam pozmieniać. Tzn. połączyłam dwa przepisy. Okazało się, że nie mam sody oczyszczonej, więc dodałam proszek do pieczenia. Wyszły smaczne, teraz leżą (podobno pierniki muszą poleżeć sobie w pudełeczku) i to jest najtrudniejszy etap w robieniu pierników, ponieważ muszą dotrwać do świąt, a ja już sporo już zjadłam 😛

Spisałam Wam czego użyłam do pierników, mam nadzieję, że ktoś się skusi (na instagramie miałam mnóstwo wiadomości, że chcecie koniecznie wypróbować ten przepis także czekam na odzew)!

Przepis na pierniki:

  • pół kostki masła
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki cukru (może być cukier puder, zwykły lub brązowy)
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bądź sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka kakao

Z tego przepisu wyszło mi około 45-50 pierników.

Sposób przygotowania pierników:

W garnku podgrzejcie masło, miód i cukier tak, aby powstała jednolita płynna masa. Ostudźcie.
Dodajcie całą resztę składników i wyróbcie ciasto. Możecie zacząć od mieszania łyżką bądź mikserem, następnie wyrabiajcie dłońmi.
Jeżeli okaże się, że ciasto się nie łączy, jest zbyt sypkie dodajcie trochę miodu. U mnie jednak wszystko było ok.
Włóż ciasto chociaż na 10 min do lodówki, będzie łatwiej się wałkowało.

Wyłóż ciasto na stolnicę, u mnie to był po prostu blat 😀  Nie ma sensu od razu wałkować całości, podzieliłam sobie ciasto na 3 części. Rozwałkuj je tak na 2-3 mm grubości i wykrawaj pierniczki. Istnieje sporo takich foremek do wykrawania, a jak nie macie to kombinujcie za pomocą szklanek itd. Pamiętajcie, aby ciasto podsypywać mąką, nie będzie się kleiło do blatu.

Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 10 minut.  Mieściłam się tak w 8-10 minutach, podobno jak trzymamy je za długo będą gorzkawe.

Pierniczki w smaku są super już parę min. po wyjęciu z piekarnika, jednak poczekam (tzn. postaram się) i spróbuję za kilka dni.

Dekorowanie pierników:

LUKIER:

  • 1 kurze białko
  • 1 szklanka cukru pudru (bądź troszkę więcej, aby był bardziej gesty)

Mikser w dłoń i jazda, można dodać jakiś aromat czy kilka kropel cytryny, jak lubicie.
Posypek w sklepach jest mnóstwo, można też zmielić orzechy, bakalie itd.

SMACZNEGO <3

A Wy jesteście fanami pierników, czy raczej jak moja siostra trzymacie się od nich z daleka?

 

 

 

You Might Also Like

12 komentarzy

  • Reply
    Paulina Łabędzka
    10 grudnia 2017 at 13:27

    Troszkę twarde sa, ale w smaku obłędne!! Jak te ciasteczka korzenne ze sklepu, którymi potrafię sie zajadać bez przerwy! Cieżko ich nie zjeść przed lukrowaniem ja tam nawet lubie jak chrupią ☺️ Dzięki za przepis!
    Ps pytanko odnośnie lukru: to białko musi sie ubić? Czy po prostu wystarczy połączyć je z cukrem pudrem?

    • Reply
      SiostryADiHD
      10 grudnia 2017 at 17:20

      Kochana włożyłam moje do pudełka i już miękkie 🙂 ale fakt twarde do herbaty tez idealne! Co do białka ja delikatnie 20 sek ubilam samo i dodałam cukier puder i już 🙂 możesz tez lukier zrobić na bazie wody

  • Reply
    Paulina Kaszczyk
    10 grudnia 2017 at 10:29

    Skąd zamawiacie ozdoby do pierników?

  • Reply
    Szymcio420
    8 grudnia 2017 at 22:36

    Przepis rewelacja – a co do zmiękczenia pierników to warto włożyć je wszystkie do pojemnika razem ze skórkami od pomarańczy lub jabłka. Osobiście polecam jabłko – dodaj zaje*istego posmaku iii ciasteczka po 2-3 dniach robią się suuuper delikatne. Pozdrawiam, gastronom Szymon ✌

    • Reply
      SiostryADiHD
      10 grudnia 2017 at 17:22

      Rewelacja

  • Reply
    Marta
    7 grudnia 2017 at 15:54

    Kochana! Czy pierniczki z przepisu wyszły miękkie czy chrupiące? 🙂 rok temu zrobiłam, ale były chrupie… mimi, ze polukrowane :/ szukam przepisu na miękkie pierniczki ❤️

    • Reply
      SiostryADiHD
      7 grudnia 2017 at 22:34

      Tak jak KArola poniżej wspomniała, jak je polukrujesz od razu jak ostygną to będą OK! 🙂
      Ja też lubie miękkie. Dodatkowo rozwałkuj nie na 2-3mm a na 5mm 🙂

  • Reply
    Świąteczny czar, świąteczny czas. - Siostry ADiHD
    6 grudnia 2017 at 20:13

    […] Mamy nadzieję, że ktoś z Was skorzysta i zaoszczędzi parę złotych np. na prezenty lub składniki do pierników. A propos sprawdźcie nasz prosty przepis na świąteczne pierniczki TUTAJ. […]

  • Reply
    Alibabka
    5 grudnia 2017 at 12:08

    Przepis faktycznie wydaje się być banalny! Za chwilę urodzę drugie dziecko, a też nigdy wcześniej sama nie robiłam pierników! To dopiero shame! Milena, chyba się skuszę i spróbuję podziałać
    Tylko powiedz, czy konieczne jest, żeby pierniki z tego przepisu leżały w zamknięciu przez określony czas? Czy jeśli zrobię je na tydzień przed świętami, zdążą zmięknąć?
    Pozdrawiam ciepło i życzę szczęśliwego rozwiązania!

    • Reply
      CookYourself
      5 grudnia 2017 at 15:41

      Jeśli je polukrujesz powinny zmięknąć już na następny dzień 🙂

      • Reply
        SiostryADiHD
        5 grudnia 2017 at 17:11

        Oooooo!!! dzięki Karola <3 NASZ MISZCZ KULINARNY! MASZ RACJĘ JUŻ KILKA TAK ZJADŁAM!

    • Reply
      SiostryADiHD
      5 grudnia 2017 at 17:12

      RÓB BĘDĄ DOBRE, JA JUŻ POŁOWĘ ZJADŁAM 🙂

    Leave a Reply