Nooo dobra, nie ma co się oszukiwać – kochamy pizzę <3
Już kiedyś szukałam idealnego przepisu! Był czas, że pizzę robiłam regularnie raz w tygodniu i wreszcie znalazłam swoją najlepszą proporcję.
CIASTO:
- około 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3/4 kostki drożdży
- 1 szklanka mleka bądź wody
- pół łyżeczki cukru
- sól
- oliwa z oliwek
- oregano
Ja użyłam mleko 0,5%. Podgrzałam je z cukrem.
Drożdże rozdrabniam i wrzucam do miseczki (słyszałam kiedyś, że drożdże nie lubią metalu, zatem miseczka drewniana bądź plastikowa, łyżka do mieszania również – słyszeliście też o tym?). Dodaję 1/4 szklanki ciepłego mleka plus 1 łyżkę mąki i mieszam. Odstawiam taki zaczyn w ciepłe miejsce. Mój sposób – nagrzewam piekarnik tak na 100 stopni, zostawiam otwarte drzwiczki, kładę na ich brzegu miskę z zaczynem i przykrywam ścierką. Po chwili zaczyn rośnie <3
Drugi etap. Do mąki dodaje stopniowo zaczyn oraz resztę ciepłego mleka i mieszam. Dosypuję również łyżeczkę oregano i sól do smaku. Dodaję również łyżkę oliwy z oliwek. Po wymieszaniu wszystkiego – zabieram się za wygniatanie ciasta!
Wtedy poczujecie czy potrzebujecie więcej mąki – ciasto nie ma się kleić do paluchów 🙂 Ma odchodzić od rąk w momencie kiedy je wykładacie z miski. Odłóż tak wyrobione ciasto na 20 min w ciepłe miejsce.
Z takiego ciasta robię 3 pizze!!! Podziel kulkę na trzy równe części. Cienko rozwałkuj, zagnij brzegi. Ja robiłam na prostokątnej blasze, zatem nie ma idealnie pięknego kształtu. ALE TO NIE JEST NAJWAŻNIEJSZE <3
Ostatnia wyszła mi najsmaczniejsza, bo nie bałam się rozwałkować na cieniutkie ciasto. Jak jest za grube to nie jest, aż tak pyszna.
SOS:
- przecier pomidorowy
- sól
- pieprz
- oregano
- pół łyżeczki cukru
Przecier przełożyć do garnka i gotować, aby troszkę zredukować. Przyprawy według uznania do smaku.
Jest też opcja na sos używając pokrojonych pomidorów z puszki. Należy je doprawić i gotować tak, aby zredukować ich objętość. Jak będzie za rzadkie to może zrobić się ciapa z ciasta podczas pieczenia.
Dodatki jakie chcecie – pizza na zdjęciu to:
- mozarella
- szynka parmeńska
- rukola
- pomidorki koktajlowe
Pamiętajcie, że szynkę parmeńską, rukolę i pomidorki dodajemy do pizzy po wyjęciu z piekarnika.
Polecamy też pizzę z salami i cebulą. Jednak cebulę usmażcie wcześniej, zróbcie taką marmoladę cebulową 😀 czerwona cebula!
PIECZEMY w 220 stopniach około 12-15 min. Wystarczy podważyć jakimś kuchennym przyborem ciasto i czuć czy jest ok czy nadal się gnie.
SMAAACZNEGO!!!!
P.S. Jakie składniki lubicie najbardziej na pizzy????
2 komentarze
akuubuss
16 kwietnia 2018 at 15:55Polecam też pizzę z patelni 🙂 mega szybka i pyszna 😀 http://kotlet.tv/pizza-z-patelni/
Patka
31 stycznia 2018 at 08:48Będę robić! Wygląda cudownie <3