Smacznie i zdrowo, a jak – tak też się da!!!
Czerwone mięso to jest to <3
Składniki:
Wołowina
Ryż LEOGABA (użyliśmy ten czarny) ryż ten dostępny jest w ROSSMANNIE 🙂
Sos sojowy
Ocet winny
Sok z cytryny
Czosnek
Sól, pieprz
Tłuszcz kokosowy
Świeży szpinak
Jajka (jedno na osobę)
Cebula
Sposób przygotowania:
Wołowinę (ribeye stek najlepiej) pokroić w cienkie paski. Zalać sosem sojowym, trzema łyżkami octu winnego, sokiem z cytryny, dodać posiekany czosnek, sól, pieprz – odstawić na minimum godzinę do lodówki po wcześniejszym dokładnym wymieszaniu składników.
Ryż gotujemy na parze, do momentu aż jest lepki. Na opakowaniu jest informacja gotować od 25-40min spokojnie 25min starczyło 🙂
Na olej na patelni wrzucamy posiekany czosnek, czekamy aż się zezłoci, ale nie przypali. Dodajemy ugotowany ryż, dokładnie mieszamy. Wrzucamy szczyptę soli.
Na osobnej patelni wrzucamy szpinak, solimy, pieprzymy i dodajemy czosnek.
Na kolejnej patelni robimy sadzone jajka.
Wołowinę wrzucamy na patelnie i redukujemy sos. W międzyczasie dodajemy krążki cebulowe. Jak sos wyparuje prawie do cna, a cebula będzie miękka, mamy gotowe danie.
Nakładamy do miski ryż, pózniej wołowinę, szpinak i przykrywamy sadzonym jajkiem. Smacznego!
SMACZNEGO <3
No Comments