Tym razem kasza jaglana:) Zanim podam Wam przepis kilka słów o głównej bohaterce:
Kasza jaglana ma działanie zasadotwórcze, odgrywa ważą rolę w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Poza tym reguluje poziom cholesterolu we krwioraz dostarcza dużo witaminy E (pamięć, koncentracja). Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B, B1, B2 i B6.
No to lecimy!:)
Przepis na brownie z kaszy jaglanej:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kakao
- 3 łyżki oleju (użyłam kokosowy)
- 1/2 szklanki miodu (może być cukier trzcinowy)
- 1/4 szklanki mleka (użyłam 1,5%)
- jakieś bakalie do posypanie (orzechy, migdały)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (sody)
Zadanie bardzo proste.
- Ugotuj kasze wg przepisu na opakowaniu (opłucz ją kilka razy wcześniej)- zajmie Ci to około 35min 🙂 Pozostaw ją do ostudzenia
- Piekarnik ustaw na górę i dół 180 stopnii.
- Ostudzoną kaszę wrzuć do miski i połącz z resztą składników oprócz bakalii.
- Wszystkie składniki łączymy na gładką masę blenderem i gotowe 🙂
- Przelewamy do formy i pieczemy około 40min.
Powodzenia i smacznego 🙂
P.S. Kolejnym bohaterem będzie avokado 😀
Przepis z kaszomania.blogspot.com :)))