Jedzenie Z życia wzięte

CIENKA PIZZA PEŁNOZIARNISTA <3

Nooo dobra, nie ma co się oszukiwać – kochamy pizzę <3

Już kiedyś szukałam idealnego przepisu! Był czas, że pizzę robiłam regularnie raz w tygodniu i wreszcie znalazłam swoją najlepszą proporcję.

CIASTO:

  • około 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 kostki drożdży
  • 1 szklanka mleka bądź wody
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • oregano

Ja użyłam mleko 0,5%. Podgrzałam je z cukrem.

Drożdże rozdrabniam i wrzucam do miseczki (słyszałam kiedyś, że drożdże nie lubią metalu, zatem miseczka drewniana bądź plastikowa, łyżka do mieszania również – słyszeliście też o tym?). Dodaję 1/4 szklanki ciepłego mleka plus 1 łyżkę mąki i mieszam. Odstawiam taki zaczyn w ciepłe miejsce. Mój sposób – nagrzewam piekarnik tak na 100 stopni, zostawiam otwarte drzwiczki, kładę na ich brzegu miskę z zaczynem i przykrywam ścierką. Po chwili zaczyn rośnie <3

Drugi etap. Do mąki dodaje stopniowo zaczyn oraz resztę ciepłego mleka i mieszam. Dosypuję również łyżeczkę oregano i sól do smaku. Dodaję również łyżkę oliwy z oliwek. Po wymieszaniu wszystkiego – zabieram się za wygniatanie ciasta!

Wtedy poczujecie czy potrzebujecie więcej mąki – ciasto nie ma się kleić do paluchów 🙂 Ma odchodzić od rąk w momencie kiedy je wykładacie z miski. Odłóż tak wyrobione ciasto na 20 min w ciepłe miejsce.

Z takiego ciasta robię 3 pizze!!! Podziel kulkę na trzy równe części. Cienko rozwałkuj, zagnij brzegi. Ja robiłam na prostokątnej blasze, zatem nie ma idealnie pięknego kształtu. ALE TO NIE JEST NAJWAŻNIEJSZE <3

Ostatnia wyszła mi najsmaczniejsza, bo nie bałam się rozwałkować na cieniutkie ciasto. Jak jest za grube to nie jest, aż tak pyszna.

SOS:

  • przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • pół łyżeczki cukru

 

Przecier przełożyć do garnka i gotować, aby troszkę zredukować. Przyprawy według uznania do smaku.

Jest też opcja na sos używając pokrojonych pomidorów z puszki. Należy je doprawić i gotować tak, aby zredukować ich objętość. Jak będzie za rzadkie to może zrobić się ciapa z ciasta podczas pieczenia.

 

Dodatki jakie chcecie – pizza na zdjęciu to:

  • mozarella
  • szynka parmeńska
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe

Pamiętajcie, że szynkę parmeńską, rukolę i pomidorki dodajemy do pizzy po wyjęciu z piekarnika.

Polecamy też pizzę z salami i cebulą. Jednak cebulę usmażcie wcześniej, zróbcie taką marmoladę cebulową 😀 czerwona cebula!

PIECZEMY w 220 stopniach około 12-15 min. Wystarczy podważyć jakimś kuchennym przyborem ciasto i czuć czy jest ok czy nadal się gnie.

SMAAACZNEGO!!!!

P.S. Jakie składniki lubicie najbardziej na pizzy????

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply