Jedzenie

Wołowina po filipińsku z ryżem LEOGABA

SiostryADiHD

Smacznie i zdrowo, a jak – tak też się da!!!

Czerwone mięso to jest to <3

Składniki:

Wołowina
Ryż LEOGABA (użyliśmy ten czarny) ryż ten dostępny jest w ROSSMANNIE 🙂
Sos sojowy
Ocet winny
Sok z cytryny
Czosnek
Sól, pieprz
Tłuszcz kokosowy
Świeży szpinak
Jajka (jedno na osobę)
Cebula

Sposób przygotowania:

Wołowinę (ribeye stek najlepiej) pokroić w cienkie paski. Zalać sosem sojowym, trzema łyżkami octu winnego, sokiem z cytryny, dodać posiekany czosnek, sól, pieprz – odstawić na minimum godzinę do lodówki po wcześniejszym dokładnym wymieszaniu składników.

Ryż gotujemy na parze, do momentu aż jest lepki. Na opakowaniu jest informacja gotować od 25-40min spokojnie 25min starczyło 🙂

Na olej na patelni wrzucamy posiekany czosnek, czekamy aż się zezłoci, ale nie przypali. Dodajemy ugotowany ryż, dokładnie mieszamy. Wrzucamy szczyptę soli.

Na osobnej patelni wrzucamy szpinak, solimy, pieprzymy i dodajemy czosnek.

Na kolejnej patelni robimy sadzone jajka.

Wołowinę wrzucamy na patelnie i redukujemy sos. W międzyczasie dodajemy krążki cebulowe. Jak sos wyparuje prawie do cna, a cebula będzie miękka, mamy gotowe danie.

Nakładamy do miski ryż, pózniej wołowinę, szpinak i przykrywamy sadzonym jajkiem. Smacznego!

15207903_1515337508483309_2009134818_n 15208994_1515337215150005_1556048257_n 15211500_1515337458483314_107156454_n 15226508_1515337421816651_704593583_n 15228009_1515337301816663_134170295_n

SMACZNEGO <3

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply